Συμφωνία για το Brexit εντός του φθινοπώρου;

Αισιόδοξος ότι η επιδιωκόμενη συμφωνία με την ΕΕ για την επόμενη μέρα του Brexit θα κλείσει εντός του φθινοπώρου, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

 

Είπε πως οι τελικές εβδομάδες των διαπραγματεύσεων αναμενόταν να είναι δύσκολες, σημειώνοντας πως αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερο ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

Σημείωσε πως οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε «λειτουργικές λύσεις» επί όλων των εκκρεμών ζητημάτων. «Είναι ώρα η ΕΕ να ανταποκριθεί στο ρεαλισμό που έχουμε δείξει», συμπλήρωσε ο κ. Ράαμπ.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεσμευόμενος ότι δε θα υπάρξει κάποια μορφή τελωνειακών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε την αποδοχή από το Λονδίνο ενός διαφορετικού από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο κανονιστικού πλαισίου για το εμπόριο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και ΕΕ, εφόσον κάτι τέτοιο λάμβανε την έγκριση της αποκεντρωμένης βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης και της τοπικής συνέλευσης (κοινοβούλιο).

Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι «θα προστατευθούν μονομερώς» ακόμα και σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Απέκλεισε εξάλλου ξανά την πιθανότητα δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι τόνισε ότι ένα διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα συνεπαγόταν «οικονομικό μακελειό».

Εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και τον Νοέμβριο πριν κλείσει μια συμφωνία.

(Philenews)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu