Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι αυτή η μετατόπιση θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση του παγκόσμιου βιομηχανικού καθεστώτος στην Ινδία.
Καθώς ο πληθυσμός της Κίνας έχει ήδη συρρικνωθεί, μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Κίνας θα είναι 8% λιγότερος από ό,τι είναι τώρα.
Ενώ ο πληθυσμός της Ινδίας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2064, φτάνοντας τα 1,7 δισεκατομμύρια, σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Κίνας εκείνη την εποχή.
Η Ινδία αναμένεται να προσφέρει περισσότερο από το ένα έκτο της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) από τώρα έως το 2050. Η οικονομία της εκτόπισε πρόσφατα την οικονομία της Βρετανίας ως την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο και θα κατατάσσεται στην τρίτη θέση έως το 2029 .
Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι η δημογραφική ύφεση της Κίνας είναι καταστροφή για την οικονομία της. Η Κίνα αντιμετωπίζει το «φαινόμενο 4-2-1»:
κάθε παιδί είναι υπεύθυνο για δύο γονείς και τέσσερις παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι Κινέζοι θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα που το ίδιο υποχρηματοδοτείται.
Η Κίνα θα πληρώνει για πολλά χρόνια την περιβόητη “πολιτική του ενός παιδιού” που ίσχυε για δεκαετίες:

(φωτο:pixabay)