• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Στρώνεται» η ειρήνη γύρω από τα Ιεροσόλυμα – Για «ιστορική μέρα» κάνουν λόγο Τραμπ και Νετανιάχου (ΒΙΝΤΕΟ)

«Στρώνεται» η ειρήνη γύρω από τα Ιεροσόλυμα – Για «ιστορική μέρα» κάνουν λόγο Τραμπ και Νετανιάχου (ΒΙΝΤΕΟ)

israel
Ισραήλ και ΗΑΕ αποκτούν διπλωματικές σχέσεις!

«Ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Γιομ χιστόρι» (σ.σ. «ιστορική ημέρα») έγραψε στα εβραϊκά στο Twitter ο Νετανιάχου, ο οποίος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της επόμενης μισής ώρας για το θέμα αυτό.

Λίγο νωρίτερα, λέγοντας ότι έπρεπε να ασχοληθεί με ένα ζήτημα σημαντικού εθνικού συμφέροντος, ο πρωθυπουργός αποχώρησε απότομα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συζητούσε την κρίση του κορωνοϊού.

Μία ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε τη συμφωνία.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ δημοσίευσε το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης Ισραήλ και ΗΑΕ σχετικά με τη συμφωνία στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η δήλωση εξηγεί ότι το Τελ Αβίβ επέλεξε να αναστείλει τη διακήρυξη κυριαρχίας επί των τμημάτων της Δυτικής Όχθης:

.

«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων»

.

Από τη μεριά του ο Ρον Ντέρμερ, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, έγραψε στο Twitter:

«Μεγάλη ημέρα για την ειρήνη. Το Ισραήλ εγκωμιάζει το θάρρος του MBZ (του ντε φάκτο ηγέτη των ΗΑΕ, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ) για την ιστορική απόφαση που έλαβαν τα ΗΑΕ να ακολουθήσουν την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994) σε ειρήνευση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ εκτιμά βαθύτατα όλα (…) όσα έκανε ο Τραμπ για να καταστεί εφικτή αυτή η επιτυχία».