• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στην υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στα Σκόπια αναφέρεται ο ευρωπαϊκός τύπος

Στην υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στα Σκόπια αναφέρεται ο ευρωπαϊκός τύπος

Στο επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ επί της συμφωνίας των Πρεσπών και στον ρόλο της Ρωσίας αναφέρεται ο σημερινός βελγικός Τύπος.

 

Σε ανταπόκριση από τα Σκόπια για τη De Standaard υπό τον τίτλο «Όλοι ασχολούνται με την μικροσκοπική Μακεδονία», διατυπώνεται η εκτίμηση ότι τυχόν επικράτηση του “ναι'” την Κυριακή θα έχει ως αποτέλεσμα την διευθέτηση της πολύχρονης διαμάχης με την Ελλάδα και την συνακόλουθη ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Κάτι που αντιβαίνει, όπως εκτιμά η εφημερίδα, στις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Ρωσίας.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας συνομιλεί με οπαδούς και από τα δύο στρατόπεδα στην ΠΓΔΜ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εκατέρωθεν πιέσεις είναι πολλές, αλλά παρά την πόλωση και τις ρωσικές προσπάθειες να “τιναχτεί στον αέρα” η συμφωνία, οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους δείχνουν να κλίνουν προς το “ναι” έστω και με βαριά καρδιά.

Σημειώνεται ειδικότερα ότι αν και κανείς στα Σκόπια δεν δείχνει να υποστηρίζει αυτή καθαυτή την αλλαγή της ονομασίας, πολλοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν ότι είναι αναγκαίος ένας συμβιβασμός προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά και να καταφέρει να ορθοποδήσει.

Όπως υπενθυμίζει εφημερίδα, η συμφωνία των Πρεσπών έφερε ένα βήμα πιο κοντά την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, καθώς είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να μπει ένα οριστικό τέλος στην διαμάχη που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και 27 χρόνια υπονομεύοντας την σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Ενώ όμως η χώρα καταβάλλει προσπάθειες να προσδεθεί στο άρμα της Δύσης, προσθέτει ο αρθρογράφος, Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ανατρέψουν την προοπτική αυτή και να στρέψουν τη χώρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο κατά την εφημερίδα το γεγονός ότι ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ απηύθυνε πριν από λίγες μέρες αυστηρή προειδοποίηση προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι σε περίπτωση μιας εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η χώρα θα αποτελούσε πλέον «νόμιμο στόχο».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν το “ναι” να υπερισχύει, εντούτοις ο φόβος για την απώλεια της «μακεδονικής» ταυτότητας, η απέχθεια προς την κυβέρνηση και οι ενστάσεις για τη διατύπωση του ερωτήματος επί του οποίου θα κληθούν να αποφανθούν οι ψηφοφόροι την Κυριακή, μπορεί τελικά να πυκνώσουν τις τάξεις των οπαδών του “όχι” ή να κρατήσουν μακριά από τα κάλπες αρκετούς πολίτες θέτοντας εν αμφιβόλω την νομιμότητα του δημοψηφίσματος, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας συνομιλεί επίσης με έναν από τους επιφανέστερους οπαδούς της σύγκλισης με τη Ρωσία, τον καθηγητή της Νομικής Γιάγκο Μπάτσεφ ο οποίος ηγείται του κόμματος «Ενωμένη Μακεδονία». Πρόκειται για έναν εθνικιστή, διευκρινίζει, που εχθρεύεται τη Δύση και μιλάει με σκληρό τρόπο εναντίον της αλβανικής μειονότητας , ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι «ο μακεδονικός λαός θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την τροποποίηση του Συντάγματος». Σημειώνεται ότι ο Μπάτσεφ είναι επικεφαλής της εκστρατείας για μποϋκοτάρισμα των εκλογών, καθώς καλεί τους συμπατριώτες τους να απέχουν την Κυριακή. Ως δικαιολογία για τη στάση του αυτή, επικαλείται τη στήριξη από την πλευρά του των παραδοσιακών αξιών και την αντίθεσή του με τις φιλελεύθερες αξίες, ενώ αρνείται κατηγορηματικά τις αιτιάσεις σε βάρος του ότι λαμβάνει χρήματα από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις αποκαλύψεις εγχώριων δημοσιογράφων που, όπως ισχυρίζονται, βασίζονται σε έγγραφα του «μακεδονικού» υπουργείου Εσωτερικών, ότι ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης έχει δώσει περισσότερα από 300.000 ευρώ στους αντιπάλους της συμφωνίας.

Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο Σαββίδης είναι πρώην βουλευτής του κόμματος του Πούτιν και «νυν βαρόνος των ΜΜΕ και ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές που επικαλείται ο αρθρογράφος, φανατικοί οπαδοί της ομάδας Vardar παραδέχτηκαν ότι έλαβαν χρήματα από τον Σαββίδη προκειμένου να συμμετάσχουν στις βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας που έγιναν τον Ιούνιο, αν και επισημαίνεται ότι ο ίδιος ο Σαββίδης διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Όταν η λέξη “Βόρεια” γαργαλάει τη Μόσχα» τιτλοφορείται εξάλλου άλλο δημοσίευμα στην εφημερίδα L’ Echo, το οποίο, αναφερόμενο στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην πΓΔΜ, σημειώνει ότι η νίκη του “ναι” θα έβαζε τέλος στις εντάσεις τριών δεκαετιών με την Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός ‘Αμυνας μεταβαίνει σε μία μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων και δε φείδεται επαίνων για αυτήν σημαίνει ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο, υποστηρίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η προοπτική μίας νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αφυπνίζει τη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με τους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, θα έκανε τα πάντα για να την εμποδίσει, πλημμυρίζοντας με ψευδείς ειδήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στηρίζοντας τους τοπικούς εξτρεμιστές, άποψη που συμμερίζεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα ωστόσο με τη διευθύντρια του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εξωτερικών Σχέσεων στη Σόφια, Τσερνέβα, επισημαίνει η εφημερίδα, το πραγματικό ματς θα διεξαχθεί στην ερμηνεία του αποτελέσματος και εκεί ενδεχομένως θα υπάρξει και μεγαλύτερο περιθώριο ρωσικής παρέμβασης, δεδομένου ότι, για να ισχύσει το δημοψήφισμα, η συμμετοχή θα πρέπει να ανέλθει στο 50%, τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν ενημερωθεί.