• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στην τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Στην τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, αναμένεται να συζητήσει σήμερα και να ψηφίσει σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του το τουρκικό κοινοβούλιο,

έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η κυβέρνηση της Τρίπολης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην στείλει στρατιώτες στη Λιβύη αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης και οπισθοχωρήσουν.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο… μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν “οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις”», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Φουάτ Οκτάι.

«Τότε, γιατί να πάμε εκεί;».

Όπως είπε ακόμη ο ίδιος, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει με στρατιωτικό εξοπλισμό την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που έχει δει το Reuters, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

(Kathimerini – φωτο:pexels)