Στην Καμπούλ έφτασε η πορεία για την ειρήνη

Εκατοντάδες Αφγανοί έφτασαν εξαντλημένοι σήμερα στην Καμπούλ αφού διέσχισαν στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού τη χώρα με αίτημα την ειρήνη με τους Ταλιμπάν.

Στην πορεία, όπου συμμετείχαν μόνο άνδρες, πήραν μέρος δάσκαλοι, φοιτητές, θύματα του πολέμου ακόμη και ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο. Στη διαδρομή τους χαιρετούσαν γυναίκες που κρατούσαν το Κοράνι, άνδρες που τραγουδούσαν και χόρευαν, ενώ πολλοί τους πρόσφεραν ψωμί και γιαούρτι.

«Είδα και έμαθα πράγματα που δεν φανταζόμουν», σχολίασε ο Ίκαμπαλ Χάιμπερ, 27 ετών φοιτητής ιατρικής από την επαρχία Χελμάντ.

«Συναντηθήκαμε με ανθρώπους σε περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν και σε περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο, όλοι έχουν κουραστεί πραγματικά από τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Αφορμή για την πορεία αποτέλεσε μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Χελμάντ στις 23 Μαρτίου από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Ο Χάιμπερ επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στην πορεία, ο αριθμός των οποίων άλλαζε από ημέρα σε ημέρα, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους, όμως κάποιες φορές επέλεγαν επικίνδυνες περιοχές σκοπίμως για να καθησυχάσουν τους φόβους των κατοίκων.

Πριν το Ραμαζάνι οι άνδρες περπατούσαν 30 με 35 χιλιόμετρα την ημέρα, όμως στη διάρκεια της περιόδου της νηστείας δεν μπορούσαν να τρώνε και να πίνουν νερό την ημέρα, οπότε περιορίστηκαν στα 20 με 25 χιλιόμετρα ημερησίως.

Σε μια περιοχή της επαρχίας Γκάζνι οι Ταλιμπάν τους είπαν να μην εισέλθουν επειδή είναι πολύ επικίνδυνα.

Ο Μοχάμαντ Γιασίν Όμιντ, ένας 24χρονος δάσκαλος από την επαρχία Ζάμπουλ, δήλωσε ότι εντάχθηκε στην πορεία κατά την 21η ημέρα της.

«Η ομάδα περπατούσε ήδη για 15 ημέρες. Όταν είδα τα πόδια τους γεμάτα αίματα και φουσκάλες, δεν μπόρεσαν να κρατήσω τα δάκρυά μου και αποφάσισα να τους ακολουθήσω», εξήγησε.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία για την ειρήνη δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν στην Καμπούλ. «Λάβαμε τη στήριξη που περιμέναμε από τους πολίτες στην Καμπούλ», δήλωσε ο Μπάντσαχ Χαν. «Τώρα θα πραγματοποιήσουμε καθιστικές διαμαρτυρίες σε σκηνές και θα συνεχίσουμε την πορεία σε άλλες επαρχίες για να κερδίσουμε περισσότερη στήριξη», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu