Στη φυλακή μπαίνει πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Ο λαϊκιστής ιδεολόγος της αμερικανικής δεξιάς Στιβ Μπάνον, άλλοτε σύμβουλος με μεγάλη επιρροή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να αρχίσει να εκτίει την ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης που του έχει επιβληθεί το αργότερο την 1η Ιουλίου, κατά δικαστική διαταγή που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Η ποινή του είχε επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2022 για παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, διότι ο κ. Μπάνον αρνήθηκε να συνεργαστεί όταν κλήθηκε να καταθέσει για την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021. Επικυρώθηκε από εφετείο τη 10η Μαΐου 2024.

Η εφαρμογή της είχε ανασταλεί έπειτα από προσφυγή της υπεράσπισης, όμως ο δικαστής Καρλ Νίκολς ήρε την αναστολή αυτή έπειτα από αίτημα της κατηγορούσας αρχής και διέταξε ο κατηγορούμενος, 70 ετών, να παρουσιαστεί στη φυλακή το αργότερο την 1η Ιουλίου.

«Τίποτα δεν θα με φιμώσει», ήταν η αντίδραση του Στιβ Μπάνον καθώς έβγαινε από το δικαστήριο, ενώ προέβλεψε πως «θα σαρώσουμε» στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, κατήγγειλε μέσω του Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, την «απόλυτη αμερικανική τραγωδία» και την «εργαλειοποίηση» της δικαιοσύνης στην οποία επιδίδεται κατ’ αυτόν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βάζοντας στο στόχαστρο τους αντιπάλους της.

Άλλος πρώην σύμβουλος του κ. Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, που επίσης καταδικάστηκε να εκτίσει τετράμηνη φυλάκιση για τους ίδιους λόγους με τον κ. Μπάνον, άρχισε να εκτίει την ποινή του τον Μάρτιο του 2024.

ΑΠΕΜΠΕ – απεμπε-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί