Στάχτη το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας – Αμέτρητα ανεκτίμητα έργα καταστράφηκαν!

Οι εικόνες της επόμενης ημέρας από το Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας, το οποίο κάηκε ολοσχερώς το βράδυ της Κυριακής, είναι πραγματικά απογοητευτικές.

 

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πυροσβέστες προσπαθούν να προσεγγίσουν το καμένο εσωτερικό του μουσείου, ενώ ήδη από τα παράθυρα και τις πόρτες φαίνονται τα πρώτα καμένα έργα τέχνης που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η στέγη από το μουσείο αποτελεί πλέον παρελθόν, ενώ εκτός από το «μαύρο» στους τοίχους, τη θέση του μεγαλοπρεπούς εσωτερικού του (που βέβαια τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί από τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του) πήραν τα χαλάσματα και τα καμένα αντικείμενα.

Η καταστροφή είναι μεγάλη, καθώς περισσότερα από 20 εκατομμύρια κομμάτια τέχνης παραδόθηκαν στις φλόγες, ανάμεσά τους αιγυπτιακές μούμιες, αλλά και ιστορικά έργα τέχνης της Βραζιλίας.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, βασική προτεραιότητα της πυροσβεστικής τώρα είναι να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

«Θα προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή για να δούμε αν καταφέρουμε να σώσουμε κάτι. Δεν ξέρω ακόμη αν έχει σωθεί έστω και μια αίθουσα», εξήγησε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Το Εθνικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πορτογαλίας και Βραζιλίας Ιωάννη ΣΤ’ το 1818 και μόλις τον περασμένο Ιούνιο γιόρτασε τα 200 χρόνια λειτουργίας του.

Ήταν ένα από τα παλαιότερα και αξιολογότερα μουσεία της Βραζιλίας.

Από το 1892 στεγαζόταν σε ένα παλιό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας. Θεωρείτο επίσης ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Λατινική Αμερική και εκτός από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα διέθετε μια βιβλιοθήκη με 530.000 έργα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu