• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στα Σκόπια ο Τζέιμς Μάτις για στήριξη στον Ζάεφ ενόψει δημοψηφίσματος

Στα Σκόπια ο Τζέιμς Μάτις για στήριξη στον Ζάεφ ενόψει δημοψηφίσματος

Ο Τζέιμς Μάτις θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την Σκοπιανή ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, για να επιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα θα εκφράσει τον προβληματισμό της Ουάσιγκτον για την καταγγελλόμενη από ντόπιους και Δυτικούς αξιωματούχους εκστρατεία παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από υποστηριζόμενες από τη Ρωσία ομάδες. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times καλούν τους πολίτες σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και προειδοποιούν ότι βάσει του αποτελέσματος η Google θα απαλείψει τα «μακεδονικά» από τη λίστα των αναγνωρισμένων γλωσσών προκειμένου να σπείρουν το φόβο και να μειώσουν την προσέλευση στις κάλπες καθώς η ψηφοφορία μπορεί να ανοίξει το δρόμο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Δυτικοί διπλωμάτες, όπως αναφέρει πάντα η αμερικανική εφημερίδα, λένε ότι 40 νέες ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν καθημερινά στο Facebook υπέρ του μποϊκοτάζ. Κάποιες μάλιστα υποδαυλίζουν τις εντάσεις με την αλβανική μειονότητα με το σύνθημα: «Θα αφήσετε τους Αλβανούς να αλλάξουν το όνομά σας;».

Μια προσπάθεια του κογκρέσου να αντιμετωπίσει αυτή την καταγγελλόμενη καμπάνια παραπληροφόρησης αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω διαιρέσεων στην Ουάσιγκτον και η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας έρχεται να καλύψει το κενό. Ο Μάτις θα δώσει έμφαση στην ετήσια οικονομική στήριξη ύψους 5 εκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στα Σκόπια για την ενίσχυση της ασφάλειας, τόνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Η Ρωσία προσπαθεί να πείσει τους “Μακεδόνες” ότι η Δύση θα τους εγκαταλείψει. Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε ο Έρικ Παχόν, τονίζοντας ότι η αλλαγή του ονόματος και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μειώσει την επιρροή της Μόσχας.

Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται τα περί ανάμειξης, αν και η Μόσχα δεν κρύβει την αντίθεσή της στην επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσει στην αποσταθεροποίησή τους.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Ιανουάριο του 2017 κονδύλια για την αντιμετώπιση των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης, ανάμεσά τους κι ένα οκτώ εκ. δολαρίων για την ΠΓΔΜ, αλλά για πάνω από ένα χρόνο τα χρήματα αυτά δεν είχαν φθάσει στη χώρα και ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί ικανοποιητικά.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι παρείχαν πληροφορίες στις Αρχές της γείτονος για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της καμπάνιας: «Βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναμειχθεί με παραπληροφόρηση», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι η πλειοψηφία στηρίζει την αλλαγή του ονόματος.

Δημοσκόπηση: Τα δύο τρία στην ΠΓΔΜ υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του IFIMES (Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών, που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα) τα δύο τρίτα των πολιτών στην ΠΓΔΜ είπαν ότι θα στηρίξουν στο δημοψήφισμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 63,3% των ερωτηθέντων είπαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το 67,3% τάσσονται υπέρ της συμφωνίας. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση μόνον το 17,4% δεν θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ το 16,4% τάσσεται κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, ώστε να μην αναπεμφθεί το θέμα στη Βουλή, υπονομεύοντας τη λαϊκή εντολή για την διευθέτηση του ονοματολογικού.

Ο Ζόραν Ζάεφ με κάθε ευκαιρία τονίζει τα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Απευθυνόμενος σε διαδηλωτές στα Σκόπια μπροστά στα γραφεία της ΕΕ μίλησε για «ιστορική» και «δίκαιη» συμφωνία.

«Το μήνυμα είναι: «Θέλουμε το μέλλον, θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Μακεδονία! Είναι ευθύνη μας να διαασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας και των παιδιών τους. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ο ασφαλής δρόμος. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αυτός είναι ο οδηγός μας για μια καλύτερη ζωή», τόνισε.

Την ίδια ώρα το αντιπολιτευόμενο VMRO έκανε χθες δική του συγκέντρωση στο Στιπ καλώντας τους περίπου 2.000 συγκεντρωμένους να απορρίψουν την αλλαγή του ονόματος. Ο ηγέτης του, Χρίστιαν Μίτσκοτσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εκμεταλλεύεται την ισχυρή βούληση του “μακεδονικού” λαού να πετύχει ευρωπαϊκά στάνταρ, αληθινή ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια για να προωθήσει μια ατζέντα που είναι κατά του κράτους μας και των εθνικών μας συμφερόντων».