• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στα δύο (ξανά) η Γερμανία – Ένα θέμα που αγνοούν στην Ελλάδα και απειλεί με αλλαγές την Ευρώπη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Στα δύο (ξανά) η Γερμανία – Ένα θέμα που αγνοούν στην Ελλάδα και απειλεί με αλλαγές την Ευρώπη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

30 χρόνια μετά το «τείχος» του Βερολίνου «ζωντανεύει»...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, η ανατολική και η δυτική Γερμανία συγκλίνουν οικονομικά. Το χάσμα όμως μεταξύ τους διευρύνεται σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτό διαβάζουμε στην Deutsche Welle.

Μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της Γερμανίας, η χώρα χωρίστηκε σε ζώνες κατοχής. Ο ζώνες των δυτικών δυνάμεων (γαλλική, αμερικανική και γαλλική) συνενώθηκαν στην Δυτική Γερμανία, η οποία είχε ως πολίτευμα την ομοσπονδιακή κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ η σοβιετική ζώνη αποτέλεσε την Ανατολική Γερμανία (DDR), η οποία είχε Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.

Στις 9. Νοεμβρίου συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, γεγονός που σήμανε την επανένωση της Γερμανίας.

Η ετήσια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης για την πρόοδο της επανένωσης σημειώνει ότι ενώ ανατολική και δυτική Γερμανία συγκλίνουν οικονομικά, το χάσμα όμως μεταξύ τους διευρύνεται σε πολιτικό επίπεδο.

Με μία διαφορά: Πλέον στην Ανατολική Γερμανία δεν επικρατεί το αριστερόστροφο πνεύμα αλλά εκείνο της Εθνικής Δεξιάς, η οποία στέκεται ως αντίβαρο στην αριστερόστροφη παγκοσμιοποίηση (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ο.Η.Ε., Βαθύ Κράτος ΗΠΑ).

Γενικά, σε σχέση με τις δύο κορυφαίες κοσμοθεωρίες του πλανήτη ισχύει το εξής:

Η Εθνική Δεξιά του Τραμπ, του Πούτιν και ευρωπαϊκών κομμάτων (στην Γερμανία μέρος των χριστιανοδημοκρατών CDU, οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας CSU kai to AfD) κινείται στον «αστερισμό» του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια».

Στα ανατολικογερμανικά κρατίδια οι προτιμήσεις έχουν γίνει αισθητά πιο δεξιές, σε αντίθεση με την δυτική Γερμανία.

Αυτό σημαίνει πως τα δύο μέρη της ισχυρής ευρωπαϊκής χώρας αρχίζουν να απομακρύνονται εκ νέου, το ένα από το άλλο, αυτή την φορά με ξεκάθαρα ιδεολογικά στρατόπεδα να βρίσκονται απέναντι.

Η Ανατολική Γερμανία, έχοντας υποφέρει από την πιο ακραία μορφή της Αριστεράς, βρίσκει σήμερα καταφύγιο στην εθνικοφιλελεύθερη Δεξιά, την οποία αντιμάχεται η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τα αριστερόστροφα κόμματα της Γερμανίας.

Δεν αποκλείεται το ρήγμα να μεγαλώσει και η Γερμανία να χωριστεί σε δύο ή και περισσότερα κομμάτια, κάτι που θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΦΩΤΟ PEXELS

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •