• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στα «δύο» το ΝΑΤΟ με υπαίτια την Τουρκία! Η Γαλλία παύει να συμμετέχει σε νατοϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

Στα «δύο» το ΝΑΤΟ με υπαίτια την Τουρκία! Η Γαλλία παύει να συμμετέχει σε νατοϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο

Ραγδαίες εξελίξεις με φόντο την τουρκική στρατιωτική κινητικότητα στη Λιβύη.

Την άμεση αποχώρησή της από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου ανακοίνωσε η Γαλλική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες από Γαλλικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου, η αιφνίδια αυτή κίνηση δεν αποτελεί «κούφια» απειλή αλλά μία «μελετημένη κίνηση από την Γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον κ. Στόλετνμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην ΄Τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη».

Μάλιστα γίνεται λόγος για αποστολή από τη γαλλική κυβέρνηση σχετικής επιστολής στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στα τελευταία νέα που έσκασαν σαν «βόμβα», εμπλοκή έχει και ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας τα τοπικά ΜΜΕ για την κίνηση της Γαλλίας.

Θυμίζουμε πως οι σχέσεις Γαλλία-ΝΑΤΟ έχουν ψυχρανθεί τόσο που με φόντο το επεισόδιο ανοικτά της Λιβύης ανάμεσα σε γαλλικά και τουρκικά πολεμικά πλοία, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος , Εμανουέλ Μακρόν, είχε κάνει λόγο για «εγκεφαλικά νεκρή συμμαχία».

Την γαλλική οργή προς Τουρκία και ΝΑΤΟ είχε επιδεινώσει η πληροφορία από διπλωματικές πηγές του Παρισιού πως στο αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο συζητούν το «κουκούλωμα» του θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία ανοικτά των ακτών της Λιβύης στις αρχές Ιουνίου.

Ακάθεκτοι οι Τούρκοι, επιτίθενται εκ νέου στη Γαλλία

Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι “προκατειλημμένη”, καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι.

“Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (…) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις”, δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.

“Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά”, πρόσθεσε.

(φωτο:screenshot)