• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στα χέρια του αμερικανικού στρατού δύο διαβόητα μέλη του ΙΚ

Στα χέρια του αμερικανικού στρατού δύο διαβόητα μέλη του ΙΚ

Δύο διαβόητοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, γνωστοί με το παρωνύμιο “Beatles”,

που κρατούνταν από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία παραδόθηκαν στον αμερικανικό στρατό εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

«Στην περίπτωση που η Τουρκία χάσει τον έλεγχο (των τζιχαντιστών μαχητών που κρατούνται από τους Κούρδους στη Συρία) οι ΗΠΑ έχουν ήδη απομακρύνει από τη χώρα και έχουν μεταφέρει σε ασφαλές μέρος, υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού, δύο μαχητές του ΙΚ, γνωστούς ως “Beetles” (sic), οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αποκεφαλισμούς στη Συρία», έγραψε ο Τραμπ. «Είναι οι χειρότεροι των χειρότερων!», πρόσθεσε.

Οι δύο τζιχαντιστές, σύμφωνα με την Washington Post και το CNN, είναι ο Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ και ο ελ Σάφι αλ Σέιχ, μέλη μιας τετράδας στην οποία οι όμηροί τους είχαν δώσει το παρωνύμιο οι Μπιτλς εξαιτίας της αγγλικής τους προφοράς. Οι τέσσερις αυτοί τζιχαντιστές είχαν απαγάγει, βασανίσει και αποκεφαλίσει κάποιους κρατούμενους, ανάμεσά τους τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2014.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πήραμε από τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι) τον έλεγχο δύο υψηλόβαθμων στελεχών του ΙΚ», επιβεβαίωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος ασφαλείας.

Οι δύο άνδρες «κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό» «εκτός Συρίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει ότι κρατούνται στο Ιράκ.

Πολλές χώρες φοβούνται ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Δύσης στη μάχη κατά του ΙΚ, θα συμβάλει στην αναγέννηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, την ώρα που περίπου 10.000 μαχητές της κρατούνται σε στρατόπεδα που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι και σχεδόν 2.000 ξένοι τζιχαντιστές, τους οποίους οι χώρες καταγωγής τους αρνούνται να δεχθούν.

Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο “Beatles”, που κατάγονται από το Λονδίνο. Το τρίτο μέλος της ομάδας σκοτώθηκε σε πλήγμα μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους και το τέταρτο κρατείται σε φυλακή της Τουρκίας.

«Αναλαμβάνουμε κάποιους από τους πιο επικίνδυνους μαχητές του ΙΚ και τους τοποθετούμε σε πολλά ασφαλή μέρη», είχε εξηγήσει νωρίτερα χθες ο Τραμπ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Αναλαμβάνουμε ένα αριθμό μαχητών του ΙΚ που είναι ιδιαίτερα κακοί και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους συμβεί τίποτα κατά τη μεταφορά τους», είχε προσθέσει.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει εξάλλου ότι πολλοί τζιχαντιστές παραμένουν στα χέρια των Κούρδων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι θεωρεί υπεύθυνη για την τύχη τους την Τουρκία.

«Αν δεν τους φυλούν οι Κούρδοι, η Τουρκία (είναι αυτή που θα πρέπει να το κάνει). Δεν επιθυμούν, όπως κι εμείς, να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι», είχε τονίσει.

photo:pexels