Η σουηδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από σφαίρες χθες το βράδυ.
Δικαστήριο της Στοκχόλμης επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του για τον Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δικαζόταν με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους. Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την έκδοση απόφασης «διότι ένας εκ των κατηγορουμένων απεβίωσε».
Η αστυνομία εξηγεί σε ανακοίνωσή της ότι εκλήθη για πυροβολισμούς χθες το βράδυ σε κτίριο προαστίου της Στοκχόλμης όπου ζούσε ο χριστιανός ως προς το θρήσκευμα Ιρακινός.
Φθάνοντας στο σημείο η αστυνομία βρήκε «έναν άνδρα τραυματισμένο από σφαίρες και τον μετέφερε στο νοσοκομείο», όπου αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Διεξάγεται έρευνα για φόνο.
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο Μομίκα βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή σε κοινωνικά δίκτυα και η δολοφονία του είναι πιθανόν να έχει βιντεοσκοπηθεί.
Τον Αύγουστο ο Μομίκα μαζί με τον Σαλουάν Ναζέμ που τον συνόδευε στις ενέργειές του οδηγήθηκαν σε δίκη «για υποκίνηση κατά εθνοτικής ομάδας» επί τέσσερις φορές το 2023.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες βεβήλωσαν το κοράνι και καίγοντάς το, κάνοντας παράλληλα προσβλητικά σχόλια για τους μουσουλμάνους, σε μία περίπτωση έξω από μουσουλμανικό τέμενος της Στοκχόλμης.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Σουηδία και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής επιδεινώθηκαν το καλοκαίρι του 2023 εξαιτίας των ενεργειών των δύο ανδρών.
Τον Ιούλιο 2023, ιρακινοί διαδηλωτές επέδραμαν δύο φορές κατά της σουηδικής πρεσβείας στην Βαγδάτη. Στο δεύτερο περιστατικό προκάλεσαν πυρκαγιά στο εσωτερικό της πρεσβείας.
🚨🇸🇪 BREAKING: This is the moment police turned off Salwan Momika’s live TikTok video after he was shot dead pic.twitter.com/lPSAvuDFeC
— The Saviour (@stairwayto3dom) January 30, 2025
İsveç ve Norveç'te, Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarıyla tepki çeken Irak asıllı Salwan Momika, TikTok'ta canlı yayın yaparken öldürüldü.
— GazeteVar (@gazetevar) January 30, 2025
Monika, en son bu görüntüleri paylaşmıştı: pic.twitter.com/2fPCMdtYRM
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, η σουηδική υπηρεσία Πληροφοριών Sapo αναβάθμισε το επίπεδο της απειλής στην 4η βαθμίδα της 5βαθμης κλίμακας, αφού οι δημόσιες εκδηλώσεις για την πυρπόληση του κορανίου είχαν μετατρέψει την Σουηδία σε στόχο.
Η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες βεβήλωσης του κορανίου υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Τον Οκτώβριο 2023, σουηδικό δικαστήριο έκρινε κατηγορούμενο ένοχο για υποκίνηση εθνοτικής βίας με την πυρπόληση του κορανίου του 2020. Ηταν η πρώτη καταδικαστική απόφαση αυτού του είδους στην Σουηδία.
Κατά το παρελθόν, η σουηδική δικαιοσύνη έκρινε ότι αυτού του είδους η ενέργεια προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης, αλλά πλέον μπορεί να θεωρηθεί «υποκίνηση κατά εθνοτικής ομάδας».
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πέθανε ο Διονύσης Σαββόπουλος
- Όταν η τέχνη μιμείται τη ζωή: Ο Έρικ Ντέιν θα υποδυθεί έναν ασθενή με ALS, έξι μήνες μετά τη δική του διάγνωση
- Η ειρήνη είναι εύθραυστη! Η περιοχή που μπορεί να δώσει ξαφνικά μεγάλο πόλεμο
- «ΛΟΓΟΣ–LOGOS»: Η Μητρόπολη Ν. Ιωνίας δημιουργεί το πρώτο εργαλείο AI για θέματα πίστεως
- Fedhatta: Στην Αθήνα κορυφαία στελέχη του γερμανικού τουρισμού
- Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε η 27χρονη που προκάλεσε τροχαίο οδηγώντας υπό την επήρεια μέθης
- Μαύρη Θάλασσα: Η Βουλγαρία θα μετάσχει ενεργά στη δημιουργία κόμβου ασφάλειας
- Ξεκίνησαν γυρίσματα για το “Black Tides”: Τζον Τραβόλτα και Μελίσα Μπαρέρα σε… αγώνα επιβίωσης
- Σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
- Αν συμβεί αυτό τότε ίσως αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη