Σουδάν: Νέες διαδηλώσεις και επεισόδια στο Χαρτούμ χθες

Ένας Σουδανός δάσκαλος που είχε συλληφθεί ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση,

πέθανε την Παρασκευή εξαιτίας τραυμάτων που υπέστη όταν χτυπήθηκε από «συμπαγές αντικείμενο», όπως αποκάλυψε η νεκροψία, την οποία επικαλέστηκε ο επικεφαλής της κρατικής επιτροπής που συστήθηκε για να διενεργήσει έρευνες για τα βίαια επεισόδια στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ακτιβιστών σε μια «πορεία για τα θύματα των βασανιστηρίων και των συλλήψεων». Οι διαδηλώσεις της Πέμπτης σε διάφορες πόλεις του Σουδάν ήταν ανάμεσα στις μεγαλύτερες εδώ και καιρό.

Επισήμως, η κυβέρνηση του σουδανού προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ κάνει λόγο για περίπου 30 νεκρούς από την έναρξη των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών. Μη κυβερνητικές οργανώσεις όμως, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch,HRW) μιλούν για τουλάχιστον 51 νεκρούς.

Ο δάσκαλος συνελήφθη κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στην πόλη Χασμ αλ Κίρμπαμ, στο ανατολικό τμήμα του Σουδάν, μια από τις δεκάδες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική δυσπραγία κι εναντίον της κυβέρνησης του Μπασίρ, που συνταράσσουν τη χώρα από τη 19η Δεκεμβρίου.

«Η αιτία του θανάτου ήταν διάφορα τραύματα από συμπαγές, εύκαμπτο αντικείμενο, στην πλάτη, στα νεφρά, στους μηρούς και στα γεννητικά όργανα», δήλωσε ο Αμίρ Μοχάμεντ Ιμπραΐμ, ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας, σε δημοσιογράφους διαβάζοντας τη νεκροψία.

Αρχικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής ανακοίνωσε πως ο εκπαιδευτικός πέθανε από τροφική δηλητηρίαση. Η ιατροδικαστική έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες όμως αποκάλυψε ότι στο πτώμα δεν υπήρχε ίχνος τοξίνης.

Η κυβέρνηση του Σουδάν κατηγορεί για τα επεισόδια «ταραχοποιούς» και ξένους πράκτορες. Λέει πως «οι εχθροί του Σουδάν» χρηματοδοτούν έναν πόλεμο προπαγάνδας που διεξάγεται ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις.

Στη συνοικία Αλ Νταΐμ, στο νότιο Χαρτούμ, περίπου 4 χιλιόμετρα νότια από το προεδρικό μέγαρο, ξέσπασαν επεισόδια όταν δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα. Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξαν θύματα, πάντως αναφέρθηκαν δεκάδες προσαγωγές.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...