• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Σημαντική συνάντηση για το μέλλον της χώρας μας: Ποιο το Ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης

Σημαντική συνάντηση για το μέλλον της χώρας μας: Ποιο το Ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης

Σημαντικός ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων που έλαβε χώρα χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού σχεδίου δράσης.

Κατά το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, η Γερμανία εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό, αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρο».

Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν «καλή πρόοδο» σε μια σειρά θεμάτων και επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, η μετανάστευση, η ενέργεια, η έρευνα και η παιδεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Τουρκία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή.

Ας δούμε όμως τι ειπώθηκε επάνω σε όλα τα σημαντικά ζητήματα

Ευρωτουρκικές σχέσεις: Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η η Τουρκία, «ενσωματωμένη στην ευρωατλαντική αρχιτεκτονική, παραμένει ένας σημαντικός, αν και συχνά πολύ δύσκολος εταίρος». Ελλάδα και Γερμανία επανέλαβαν το ενδιαφέρον τους για μια εποικοδομητική σχέση με την ‘Αγκυρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Τόνισαν πως «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, υπονομεύοντας την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες. Ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας με την Τουρκία αφορά την μετανάστευση, σύμφωνα με την Δήλωση της 18ης Μαρτίου του 2016», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Δυτικά Βαλκάνια: Ελλάδα και Γερμανία τόνισαν την κοινή τους προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών, όπως διατυπώθηκε το 2003 στην Θεσσαλονίκη και επιβεβαιώθηκε το 2018 στην Σόφια. Μάλιστα από κοινού εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με Αλβανία και Σκόπια, τονίζοντας πως για να γίνει κάτι τέτοιο οι εν λόγω χώρες πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με τους όρους.

Μεταναστευτικό: Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και για τις δυο χώρες ήταν και είναι το μεταναστευτικό. Στους τομείς ασφάλειας και μετανάστευσης, Ελλάδα και Γερμανία επιβεβαίωσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα σχετικά με την προστασία των συνόρων και την διαχείριση της μετανάστευσης και εξέφρασαν την βούληση να ενισχύσουν την συνεργασία τους.

Όπως ειπώθηκε μάλιστα, οι δύο πλευρές θα ορίσουν «σημεία επαφής» με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση του ανθρώπινου «trafficking», ενώ εξέφρασαν την στήριξή τους στην ανάπτυξη κοινής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ «στο πνεύμα της αλληλεγγύης που πρέπει να χαρακτηρίζει τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

«Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν και στους τομείς Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών, προστασίας του κλίματος, γεωργίας και τροφίμων, επαγγελματικής εκπαίδευσης, έρευνας και πολιτισμού, κοινωνικών θεμάτων, αγοράς εργασίας και αντισημιτισμού.

Ο επόμενος γύρος διαβουλεύσεων στο ίδιο πλαίσιο ορίστηκε για το φθινόπωρο του 2020 και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...