• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σερβία: Το ΔΝΤ υπήρξε «συνεργός» στην «οικονομική καταστροφή» της χώρας, ερίζει ο Ντράγκαν Τζίλας, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Σερβία: Το ΔΝΤ υπήρξε «συνεργός» στην «οικονομική καταστροφή» της χώρας, ερίζει ο Ντράγκαν Τζίλας, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης

Ηγετικό στέλεχος της σερβικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ) ότι διαδραμάτισε ρόλο συνεργού του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των συμμάχων του στην «οικονομική καταστροφή της Σερβίας».


Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην καθημερινή εφημερίδα Danas του Βελιγραδίου, ο Ντράγκαν Τζίλας, ηγετικό στέλεχος της Συμμαχίας για τη Σερβία, ενός ετερόκλιτου συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων, έκρινε ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ συμβάλλουν στη φτώχεια και στο χαμηλό βιοτικό επίπεδο στη χώρα των Βαλκανίων.

Ο Τζίλας είναι πρώην δήμαρχος του Βελιγραδίου και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Συμμαχία για τη Σερβία ηγείται στις συχνές διαδηλώσεις εναντίον αυτού που χαρακτηρίζει αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης από τον Βούτσιτς και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ( ΣΠΚ), του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Τζίλας κατήγγειλε ότι το ΔΝΤ και ο Τζέιμς Ρόουφ — ο πρώην επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου που είναι εντεταλμένη για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών της Σερβίας — παραβλέπει τις επιζήμιες κυβερνητικές πολιτικές.

Κατά τον Τζίλας, αυτές συμπεριλαμβάνουν τον δανεισμό του σερβικού δημοσίου από την Κίνα και τη Ρωσία, τη διαφθορά, την επιδότηση δημοσίων επιχειρήσεων, την ιδιωτικοποίηση πόρων-κλειδιών, όπως η πώληση του μεταλλείου χαλκού RTB Bor στην κινεζική Zijin, καθώς και τα μέτρα λιτότητας που είχε εισηγηθεί το ΔΝΤ και άρχισαν να εφαρμόζονται το 2014.

Επισήμανε επίσης τους μισθούς πείνας, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και τον συγκριτικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που εκτιμάται ότι ανήλθε στο 4,4% το 2018 και θα κυμανθεί περί το 3,5% φέτος, θα είναι δηλαδή ανάμεσα στους χαμηλότερους στην περιοχή.

Λαμβανομένης υπόψη «της σιωπής τους» για τις «καταστροφικές αποφάσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της κυβέρνησης που εξυμνούν», οι «αντιπρόσωποι του ΔΝΤ στη Σερβία, υπό την ηγεσία του κ. Ρόουφ, μπορούν να κατηγορηθούν ότι είναι συνεργοί στο σχέδιο της οικονομικής καταστροφής της Σερβίας», υποστήριξε ο Τζίλας.

Το ΔΝΤ εξήρε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές επιδόσεις της Σερβίας το 2018 και τόνισε πως εγκρίνει τα κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση μιας μεγάλης τράπεζας κι ενός ζημιογόνου πετροχημικού εργοστασίου.

Η αποστολή του Ταμείου στο Βελιγράδι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η κυβέρνηση της Σερβίας τερμάτισε μια τριετή δανειακή σύμβαση ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ με το ΔΝΤ το 2018. Δεν άντλησε κεφάλαια από αυτή την πιστωτική γραμμή.

Η συμφωνία ακολούθησε την απόφαση του ΔΝΤ στις αρχές του 2012 να παγώσει μια δανειακή δέσμευση με την τότε κυβέρνηση υπό το Δημοκρατικό Κόμμα λόγω υπερβάσεων των δημοσίων δαπανών.

Ο Τζίλας υποστήριξε εξάλλου ότι το Βελιγράδι θα όφειλε να εθνικοποιήσει ορισμένους από τους πόρους που ιδιωτικοποιήθηκαν μετά το 2012, όταν ανέλαβαν την εξουσία το ΣΠΚ και οι σύμμαχοί του, να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου, και να τερματίσει τις επιχορηγήσεις δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

(φώτο: Pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.