Σενεγάλη: Ποινή φυλάκισης σε δύο βουλευτές για επίθεση σε έγκυο βουλευτή

Δικαστήριο στη Σενεγάλη καταδίκασε σήμερα δύο βουλευτές σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για μια επίθεσή τους σε μια έγκυο συνάδελφό τους κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης την 1η Δεκεμβρίου που μετατράπηκε σε γενικευμένη συμπλοκή.

Οι δύο άνδρες βουλευτές, ο Αμαντού Νιάνγκ και ο Μασάτα Σαμπ του αντιπολιτευόμενου κόμματος PUR, θα αναγκαστούν επίσης να πληρώσουν συνολικά 5 εκατομμύρια φράγκα CFA (8.200 δολάρια) ως αποζημίωση στη βουλευτή Αμί Ντιαγέ Γκνίμπι του κυβερνώντος συνασπισμού Μπένο Μποκ Γιακάρ.

Σε μια χαοτική συνεδρίαση – σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – που συγκλόνισε τη Σενεγάλη, ο Σαμπ χαστούκισε τη Γκνίμπι κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό, αφού εκείνη χλεύασε σχόλιά του με τα οποία την επέκρινε.

Η Γκνίμπι απάντησε πετώντας μια καρέκλα στον Σαμπ και στη συνέχεια σπρώχτηκε στο έδαφος από άλλους βουλευτές και δέχθηκε κλωτσιά στην κοιλιά από τον Νιάνγκ.

Ο διαπληκτισμός επιδείνωσε τις πολιτικές εντάσεις στη Σενεγάλη που έχουν κλιμακωθεί από τότε που το κυβερνών κόμμα απώλεσε την ευρεία πλειοψηφία του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Η εκλογική ήττα θεωρήθηκε ευρέως ως μια ψήφος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μακί Σαλ εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας σχετικά με το αν θα επιδιώξει μια τρίτη θητεία στις εκλογές του 2024, κάτι που η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτό θα αποτελεί παραβίαση των ορίων θητείας και αθέτηση προηγούμενης υπόσχεσής του.

Ο 60χρονος Σαλ αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα αν σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα.

(ΑΠΕΜΠΕ – pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί