Σενάριο «συνταγματικής ΕΚΤΡΟΠΗΣ» στην Τουρκία! Τι θα κάνει με τις εκλογές ο Ερντογάν;

Ο σεισμός περιπλέκει αρκετά την εξίσωση.

Αναφμφισβήτητα σε δεινή θέση βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της τραγωδίας με τους πάνω από 22χιλ. νεκρούς.

Δεν είναι όμως μόνο ο σεισμός ως φυσική καταστροφή.

Όσο “σκαλίζονται” τα ερείπια, κάτω από τα οποία εικάζεται ότι βρίσκονται ακόμα και 200χιλ. άνθρωποι θαμμένοι, έρχονται στην επιφάνεια τουλάχιστον 20 χρόνια εγκληματικών παραλείψεων στον οικοδομικό σχεδιασμό.

Η λαϊκή κατακραυγή γιγαντώνεται στις σεισμόπληκτες επαρχίες των 13εκατ. κατοίκων και πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εκλογές.

«Το 15% του πληθυσμού ζει στις σεισμόπληκτες περιοχές, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ», τονίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι, λέγοντας πως δεν είναι κι ότι πιο εύκολο να στηθούν εκεί κάλπες.

Υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν στις 14 Μαΐου, όπως είχε ατύπως ανακοινωθεί από το στόμα του “σουλτάνου”.

Σήμερα όμως, με την τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης να βρίσκεται σε ισχύ, υπάρχουν σενάρια ακόμα και συνταγματικής εκτροπής, με πιθανή χρονική παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Κατά το τουρκικό σύνταγμα οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο λόγω πολέμου και με απόφαση της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Είναι πιθανό, αν η τραγωδία πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, η κυβέρνηση Ερντογάν να προσπαθήσει να…παρατείνει, με όχι και τόσο έννομους τρόπους, την εκλογική διαδικασία.

Το αργότερο που μπορεί να “τραβήξει” τις κάλπες είναι τα μέσα Ιουνίου.

eurokinissi photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί