Σε νοσοκομείο του Βερολίνου νοσηλεύεται ο Πιοτρ Βερζίλοφ, ακτιβιστής των Pussy Riot

Ο Πιοτρ Βερζίλοφ, ακτιβιστής της ρωσικής αντικαθεστωτικής ομάδας Pussy Riot,

μεταφέρθηκε με αεροπλάνο από την Μόσχα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας με φροντίδα της οικογένειάς του που καταγγέλλει απόπειρα δολοφονίας δια δηλητηριάσεως ως τιμωρία μετά την εισβολή του με άλλα μέλη της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο κατά την διάρκεια του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Μόσχα.

Η μεταφορά του Πιοτρ Βερζίλοφ στην Γερμανία πραγματοποιείται εν μέσω της πολεμικής ανάμεσα στο Λονδίνο και την Μόσχα στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Ο ακτιβιστής της ομάδας Pussy Riot, που έχει και την καναδική υπηκοότητα, έφθασε το Βερολίνο με ειδικό αεροσκάφος την περασμένη νύκτα συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειάς του. Μέχρι χθες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Μόσχας. Η κατάστασή του χαρακτηρίσθηκε «σοβαρή».

«Ηταν σημαντικό για την οικογένεια να νοσηλευθεί το συντομότερο δυνατόν εκτός της Ρωσίας», δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild εκπρόσωπος της γερμανικής μη κυβερνητική οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cinema for Peace που υποστηρίζει εδώ και χρόνια την δράση των Pussy Riot και οργάνωσε την μεταφορά του Βερζίλοφ.

Απόπειρα δολοφονίας

Η σύζυγός του, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, επίσης μέλος της ομάδας Pussy Riot, δεν έχει καμία αμφιβολία: «Εκκινώ από την αρχή ότι έπεσε θύμα ενέργειας εκφοβισμού ή απόπειρας δολοφονίας» δια δηλητηριάσεως.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Cinema for Peace κάνει λόγο για «πράξη εκδίκησης» κατά του Πιοτρ Βερζίλοφ για να τιμωρηθεί για την εισβολή του στο γήπεδο κατά την διάρκεια του τελικού του Μουντιάλ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία.

Ο Πιοτρ Βερζίλοφ αρρώστησε στην Μόσχα αφού παρουσιάστηκε σε ακροαματική διαδικασία σε ρωσικό δικαστήριο σχετικά με την πρόσφατη σύλληψη δύο ακτιβιστών των Pussy Riot.

Επεσε σε κώμα και έχασε προσωρινά την όραση και την ικανότητα ομιλίας. Στην Μόσχα νοσηλευόταν στο τμήμα Τοξικολογίας του νοσοκομείου.

Στο μεταξύ ανέκτησε τις αισθήσεις του, αλλά υποφέρει από παραισθήσεις , σύμφωνα με το περιβάλλον του. Η ζωή του δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...