• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το Στρατό της Βενεζουέλας ο Μαδούρο μετά τις αναφορές για σχέδια αμερικανικής εισβολής

Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το Στρατό της Βενεζουέλας ο Μαδούρο μετά τις αναφορές για σχέδια αμερικανικής εισβολής

Σε "κόκκινο συναγερμό" έθεσε τις ένοπλες της χώρας του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ύστερα από τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέτασε το ζήτημα μιας εισβολής στην χώρα αυτή της Νοτίου Αμερικής.

 

«Δεν έχετε την πολυτέλεια να μειώσετε την επιφυλακή σας ούτε ένα δευτερόλεπτο, γιατί πρόκειται να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και το μεγαλύτερο δικαίωμα σε όλη την ιστορία μας: Να ζούμε ειρηνικά», είπε ο Μαδούρο απευθυνόμενος στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έφεραν στο φως της δημοσιότητας αμερικανικά ΜΜΕ ο Ν.Τραμπ είχε ρωτήσει τους συμβούλους του γύρω από την πιθανότητα μιας εισβολής στη Βενεζουέλα με στόχο την ανατροφή της ηγεσίας της που την χαρακτηρίζει ως μια “διεφθαρμένη αριστερή δικτατορία” για να εισπράξει πάντως ενα… μεγαλοπρεπέστατο “Όχι”.

Ο Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής τον Αύγουστο του 2017, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που εξέταζε κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ τότε είχαν πεί ένα όχι» στην ιδέα αυτή, όπως και πολλοί λατινοαμερικανοί ηγέτες στους οποίους επίσης είχε θέσει το θέμα.

Ο Bob Baer πρώην στέλεχος της CIA ανέφερε πως η ιδέα όχι για στρατιωτική εισβολή, αλλά για ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα εξεταζόταν εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ και μάλλον ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επηρεαστεί από αυτό.

«Από ότι ξέρω ο McMaster (τότε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο) του είπε: “Μείνει μακριά από εκεί. Τα θέμα είναι πολύ λεπτό για τη Νότια Αμερική. Αμερικανικά στρατεύματα να επιχειρούν εκεί και να ανατρέπουν κυβερνήσεις είναι πέρα από κάθε όριο. Από την άλλη, όμως η Βενεζουέλα είναι ένα χάος και οι χώρες γύρω της είναι φοβισμένες από την αστάθεια αυτή. Η κατάσταση βαδίζει προς αλλαγή οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε ο Baer.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι εξόριστοι πολιτικοί αντίπαλοι του Μαδούρο, προσπαθούν να μεταδώσουν το «μήνυμα» στον Τραμπ και ο τελευταίος φαίνεται να τους ακούει προσεκτικά.

Τόσο ο McMaster όσο και άλλοι επί αρκετή ώρα απαντούσαν στον Τραμπ απορρίπτοντας το σχέδιο για εισβολή, με το αιτιολογικό ότι θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεων σε όλη τη νότια και κεντρική Αμερική.

Ο φόβος όπως είπαν δεν ήταν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα μπορούσαν να κατατρίψουν αυτές της Βενεζουέλας αλλά ο ανταρτοπόλεμος που θα ακολουθούσε στις αδιαπέραστες ζούγκλες.

Παρόλα αυτά ο Τραμπ δεν φαίνεται να πείστηκε αναφέροντας τις επεμβάσεις σε Γρενάδα και Παναμά αρχές και τέλη ΄80 αντίστοιχα ως επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Τι διαθέτουν όμως οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας;

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας είναι από τις πλέον ισχυρές στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής με πλήθος ρωσικών συστημάτων.

Η Αεροπορία της χώρας (Fuerza Aérea Venezolana) αν και δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ΗΠΑ, διαθέτει μια ελάχιστη αποτρεπτική ισχύ αποτελούμενη από 42 μαχητικά πρώτης γραμμής.

Από αυτά τα 23 είναι Su-30MK2 και τα 19 F-16A/B block 15. Πόσα από αυτά όμως είναι επιχειρησιακά (ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα F-16) είναι ένα ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα αεροσκάφη είναι εκπαιδευτικά και μεταφορικά.

Από ελικόπτερα διατίθενται μόνο μεταφορικά 10 Mil Mi-17 και 6 AS 532 Cougar.

Το δυνατό σημείο της Αεράμυνας είναι βέβαια οι 36 με 30 εκτοξευτές του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300VM, οι 7 πυροβολαρχίες του συστήματος BUK-M2 και τα 24 συστήματα S-125 Pechora-2M, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα για την αμερικανική Αεροπορία.

Τα Α/Α συστήματα ανήκουν στον Στρατό όπως και 192 άρματα μάχης T-72B1V, 81 AMX-30 και 35 ελαφρά άρματα AMX-13C.90.

Ακόμη υπάρχουν 78 ελαφρά άρματα Scorpion 90FV-101 και 130 ΤΟΜΑ BMP-3M και 114 τροχοφόρα ΤΟΜΠ BTR-80A.

Ο Στρατός επιχειρεί ακόμη και 10 επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35, 19 Mil Mi-17 και τρία βαρέα μεταφορικά Mil Mi-26, για να αναφέρουμε τα σημαντικότερα από αυτά.

Το πυροβολικό διαθέτει τα συστήματα ΠΕΠ BM-21 Grad (24) και το υπερσύγχρονο BM-30 Smerch (12 εκτοξευτές).

Το Ναυτικό (Armada Bolivariana de Venezuela).διαθέτει δύο υποβρύχια Type-209, τρεις φρεγάτες κλάσης Lupo (ιταλικής ναυπήγησης) με 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Otomat Mk 2 SSM.

Ακόμη στις κυριότερες μονάδες επιφανείας είναι 8 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης 4 κλάσης Guaiquerí των 2.419 τόνων, και τέσσερα κλάσης Guaicamacuto των 1.453 τόνων, όλα ισπανικής ναυπήγησης αλλά χωρίς πυραυλικό φορτίο με μόνο οπλισμό πυροβόλα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu