• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στη Γερμανία όπου ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας προβλέπεται διψήφιος, σύμφωνα με το επιμελητήριο DIHK.

Το βιομηχανικό και εμπορικό επιμελητήριο DIHK ανακοίνωσε την Τρίτη (19.05.2020) ότι αναμένει πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία – δηλ. η Γερμανία – θα συρρικνωθεί με ρυθμό εντός ενός εύρους διψήφιων ποσοστών φέτος λόγω της κρίσης του κορονοϊού, μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη σε σχέση με την εκτίμηση της κυβέρνησης Μέρκελ.

«Φέτος, και δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε, θα δούμε μια ιστορική οικονομική κάμψη», δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK Έρικ Σβάιτζερ, παρουσιάζοντας την τελευταία έρευνα του επιμελητηρίου. Η εκτίμηση του DIHK για βουτιά της οικονομίας με ρυθμό εντός ενός εύρος διψήφιων ποσοστών έρχεται σε σύγκριση με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ύφεση-ρεκόρ της τάξης του -6,3% το 2020.

Γερμανία: Αχτίδες αισιοδοξίας
Περισσότερο από το αναμενόμενο βελτιώθηκε ο δείκτης κλίματος μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Μάιο καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και ενισχύονται οι ελπίδες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ZEW.

Η γερμανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη βαθύτερη της ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που οι αρχές έχουν ξεκινήσει να χαλαρώνουν το lockdown που επιβλήθηκε για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 51,0 μονάδες τον Μάιο από τις 28,2 τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ινστιτούτου ZEW.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 32,0 μονάδες. «Αυξάνεται η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη από το καλοκαίρι και ύστερα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του ZEW Άχιμ Βάμπαχ. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -93,5 από τις -91,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις -88,0.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα ανεβάσει και πάλι ταχύτητα το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε ο Βάμπαχ, αλλά πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη πιθανόν θα χρειαστεί λίγο χρόνο. «Μόνο το 2022, θα επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019», πρόσθεσε.

(φωτο:pexels)