• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε ισχύ από σήμερα οι συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία που πρότεινε ο Πούτιν – Τι προβλέπουν

Σε ισχύ από σήμερα οι συνταγματικές αλλαγές στη Ρωσία που πρότεινε ο Πούτιν – Τι προβλέπουν

Ο ρωσικός λαός ενέκρινε σε ποσοστό άνω του 75% τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από σήμερα, Σάββατο.

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, Σάββατο, οι τροποποιήσεις του ρωσικού Συντάγματος, οι οποίες εγκρίθηκαν με ποσοστό άνω του 75% από τους Ρώσους πολίτες, στο πλαίσιο της πρόσφατης πανρωσικής ψηφοφορίας.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα υπεγράφη στις 3 Ιουλίου του 2020.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι τροποποιήσεις, οι οποίες προτάθηκαν από ειδική ομάδα εργασίας, εγκρίθηκαν τόσο από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο όσο και από τις περιφερειακές Βουλές.


Κατά τη διάρκεια της πανρωσικής ψηφοφορίας, η οποία διήρκησε μία εβδομάδα, το 77,92% των Ρώσων πολιτών τάχθηκε υπέρ των τροποποιήσεων, ενώ το 21,27% τις απέρριψε. Το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε στο 68%.

Οι συνταγματικές τροποποιήσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπουν την προστασία του θεσμού του γάμου ως την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, ενώ θέτουν το παιδί ως προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Παράλληλα, περιλαμβάνουν την υποχρέωση στήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως ένα μοναδικό κληροδότημα του ρωσικού έθνους.

Όσον αφορά το πολιτειακό σύστημα, οι τροποποιήσεις ορίζουν τη θέσπιση δύο εξαετών θητειών για την Προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μέχρι πρότινος θητειών στον προεδρικό θώκο.

Οι παραπάνω προβλέψεις προλειαίνουν το έδαφος, προκειμένου ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Τέλος, η συνταγματική αναθεώρηση έχει ως στόχο την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ενότητας της Ρωσίας, εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια απόσχισης τμημάτων των ρωσικών εδαφών.

(Από sputniknews – φωτο:eurokinissi)