αφού οι δύο χώρες απείλησαν να διακόψουν τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο Κίεβο αν συνεχίσει να εμποδίζει τη διαμετακόμιση πετρελαίου μέσω του ρωσικού αγωγού που διέρχεται από την ουκρανική επικράτεια.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθούν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού, κατηγορούν την Ουκρανία για τη διακοπή στις παραδόσεις.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είπε νωρίτερα ότι θα διακόψει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, εκτός και αν το Κίεβο επιτρέψει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, σοβιετικής κατασκευής, προς τη χώρα του. Ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν είχε εξαπολύσει μια παρόμοια απειλή την Πέμπτη.
«Η Ουκρανία απορρίπτει και καταδικάζει τα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς των κυβερνήσεων της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας αναφορικά με τον ενεργειακό ανεφοδιασμό μεταξύ των χωρών μας. Τα τελεσίγραφα θα έπρεπε να σταλούν στο Κρεμλίνο και ασφαλώς όχι στο Κίεβο» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία από κοινού εξάγουν στην Ουκρανία σχεδόν τη μισή από την ηλεκτρική ενέργεια που της παρέχει συνολικά η ΕΕ, στην οποία βασίζεται ολοένα και περισσότερο επειδή οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει το δίκτυό της.
«Εάν οι παραδόσεις πετρελαίου δεν ξαναρχίσουν τη Δευτέρα θα ζητήσω από τη SEPS (την κρατική εταιρεία της Σλοβακίας) να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία», έγραψε ο Φίτσο σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Το Κίεβο απάντησε ότι τέτοιες ενέργειες είναι «προκλητικές, ανεύθυνες και απειλούν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής».
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση δύο ΙΧ τα ξημερώματα – Νεκρή μία 45χρονη, δύο τραυματίες
- Τα «καλύτερα παιδιά»! Στην… παγκόσμια ελίτ των δικτύων 5G η Ελλάδα
- Διαδικτυακές δημοπρασίες: Ποια αντικείμενα πωλούνται – Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν
- Το διαδίκτυο λάτρεψε τον πιλότο για την ρομαντική χειρονομία στην γυναίκα του! vid
- Β. Σπανάκης από Ρόδο: Τα 228 έργα στα Δωδεκάνησα, με προϋπολογισμό τα 110 εκατ. ευρώ, είναι έργο της ΝΔ
- Άννα Διαμαντοπούλου: Οι ευχές για “Καλές Απόκριες” και το ζεϊμπέκικο στις Τζιτζιφιές, vid
- Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει συνθηκολογήσει ακόμα
- Μιλάνο – Κορτίνα: Όταν γλιστράς στην πίστα σκι και μετά…δεν έχει σταματημό! Viral βίντεο
- Καλοκαιρινά VS χειμερινών ελαστικών: Το «πείραμα» που έγινε viral – vid
- Αγοραπωλησία ακινήτων στην Ελλάδα: Ο δωδεκάλογος μίας επιτυχημένης συναλλαγής









