• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο δεξιός ηγέτης της Βραζιλίας και επικριτής του κορωνοϊού

Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο δεξιός ηγέτης της Βραζιλίας και επικριτής του κορωνοϊού

Το πρώτο κρούσμα covid-19 στη Βραζιλία επιβεβαιώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου: ένας επιχειρηματίας από το Σάο Πάολο που επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία.

Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 16 Μαρτίου.

Τότε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατήγγειλε την «υστερία» για «μια μικρή γρίπη».

Συνέχισε να υποτιμά τον κορωνοϊό.

Ο Μπολσονάρου, που μολύνθηκε κι ο ίδιος από τον ιό SAR-CoV-2 τον Ιούλιο, δεν έχει σταματήσει να εξαίρει τα πλεονεκτήματα της υδροξυχλωροκίνης, παρά τις επιστημονικές έρευνες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «δικτάτορες» τους κυβερνήτες των πολιτειών που υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, τα οποία εκτίμησε ότι είναι πιο βλαπτικά από τον ίδιο τον κορονοϊό.

«Είναι φοβερό, υπάρχει πλήρης απουσία συντονισμού από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της πανδημίας στη Βραζιλία», σχολίασε ο Μπαρσέλος.

Αρχικά ο κορονοϊός μόλυνε τους πιο πλούσιους Βραζιλιάνους που επέστρεφαν από ταξίδια στο εξωτερικό. Πλέον εξαπλώνεται μεταξύ του πιο ευάλωτου πληθυσμού της χώρας, κυρίως στις φαβέλες, αλλά και στο δάσος του Αμαζονίου, όπου ζουν φυλές αυτοχθόνων οι οποίες έχουν ήδη αποδεκατιστεί από ασθένειες τις οποίες τους μετέδωσαν ξένοι.

Δημοφιλής Μπολσονάρου

Παρά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία, ο Μπολσονάρου είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha πριν 15 ημέρες, η δημοτικότητά του έφτανε το 37%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο. Επιπλέον το 47% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι ο Μπολσονάρου δεν ευθύνεται για τους νεκρούς της πανδημίας.

Στις αρχές Αυγούστου, όταν η Βραζιλία πλησίαζε το συμβολικό όριο των 100.000 νεκρών, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι έχει «τη συνείδησή μου καθαρή» ότι έκανε «ό,τι μπορούσα».

«Ο Μπολσονάρου είναι ένα πραγματικό φαινόμενο, μια πολιτική δύναμη που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», παραδέχθηκε ο Μάικλ Μοχαλέμ, καθηγητής Δικαίου στο Fondation Getulio Vargas.

«Όμως η στάση του είναι πραγματικά σοκαριστική. Πέρα από την άρνηση, συχνά δείχνει να μην σέβεται τους ανθρώπους που θρηνούν. Με τον αριθμό νεκρών να είναι σκανδαλωδώς μεγάλος, είναι αναμφίβολο ότι κάποια ημέρα θα πληρώσει το τίμημα», πρόσθεσε.