• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σαν Σήμερα: Καίγεται το Σικάγο από ξαφνική πυρκαγιά- Το 1/3 της πόλης γίνεται στάχτη

Σαν Σήμερα: Καίγεται το Σικάγο από ξαφνική πυρκαγιά- Το 1/3 της πόλης γίνεται στάχτη

Η ιστορία και ο μύθος,

αναφέρουν ότι η φωτιά στο Σικάγο ξεκίνησε περίπου στις 09:00 το βράδυ, από τον αχυρώνα της οικίας Patrick και Catherine O’Leary (Ολίρι) στην οδό Dekoven, όταν η αγελάδα, την ώρα που την άρμεγε η κα Ολίρι, έριξε την αναμένη δάδα πάνω στα άχυρα…Κάποιοι θεωρούσαν ότι η φωτιά προήλθε από πτώση μετεωριτών….!

Ο δυνατός άνεμος την μεταλαμπάδευσε πολύ γρήγορα στις γύρω κατοικίες και την κατηύθηνε στο κέντρο της πόλης. Πολλοί πίστευαν ότι θα σταματούσε στις όχθες του ποταμού της πόλής, αλλά ο άνεμος είχε διαφορετική γνώμη και μετέφερε τις αναμένες καύτρες με μεγάλη ευκολία στην απέναντι όχθη…

Τα μεσάνυχτα κατέκαιγε όλα τα μεγάλα κτίρια του κέντρου της…. Τράπεζες, ξενοδοχεία, θέατρα, η Όπερα και το Δημαρχείο, μαζί με τις μεγάλες αποθήκες ξυλείας και γαιάνθρακα και τα μεγάλα σιλό των σιτηρών, είχαν παραδοθεί στη δύναμη της φωτιάς…. Φυτίλια αποδείχθηκαν και τα ξύλινα πεζοδρόμια, που διέθετε η πόλη…!

Η πυροσβεστική Υπηρεσία εκείνη την εποχή διέθετε 185 πυροσβέστες με μόλις 17 ατμοκίνητες μηχανές για να προστατεύσουν ολόκληρη την πόλη των 300.000 κατοίκων. Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν γρήγορη, αλλά όπως αναφέρεται, λόγω σφάλματος από τον φύλακα Matthias Schaffer, οι πυροσβέστες στάλθηκαν σε λάθος μέρος και επέτρεψαν στην φωτιά να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα. Ο τότε δήμαρχος Roswell B. Mason έστειλε μηνύματα σε κοντινές πόλεις ζητώντας τη συνδρομή τους. Παρ’ όλες τις ηρωικές προσπάθειες όμως η λαίλαπα συνεχιζόταν…

Στις 9 Οκτώβρη το βράδυ εκδηλώθηκε βροχή και ήταν η αιτία που έσβησε τη φωτιά την επομένη το πρωί, αφού είχε φθάσει στις όχθες της λίμνης Μίτσιγκαν….!!!

Αποτέλεσμα είχε να καούν περίπου 250 άνθρωποι, να καταστραφούν 18.000 κτίρια και να μείνουν άστεγοι άλλες 100.000 ανθρώπων. Οι ζημιές ανήλθαν στα 250 εκατομμύρια δολάρια. (ισοδύναμα περίπου με 4 δισεκατομμύρια δολάρια του 2016). Μεγάλη υπήρξε η χρηματική βοήθεια προς το Σικάγο από τις άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Το Σικάγο, μαθαίνοντας από το πάθημά του, ανέπτυξε σε σύντομο χρονικό διλαστημα, μία από τις οργανωμένες και αξιόμαχες πυροσβεστικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

(φώτo: Pexels-πηγή:vimapress.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •