Γεγονότα
1796: Ο Άγγλος γιατρός Έντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.
1900: Αρχίζουν οι Β’ Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 995 αθλητών και για πρώτη φορά αθλητριών, από 28 χώρες, που διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα. Θα ολοκληρωθούν στις 28 Οκτωβρίου.
1928: Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.
1937: Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο «Caravan».
1948: Το Ισραήλ κηρύσσει την ανεξαρτησία του στα εδάφη του που βρίσκονταν υπό βρετανική εντολή.
1955: Ψυχρός πόλεμος: Οκτώ κομμουνιστικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης, υπογράφουν μία συνθήκη αμοιβαίας άμυνας που ονομάζεται Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
1962: Τελούνται στην Αθήνα οι γάμοι της πριγκίπισσας Σοφίας και του διαδόχου του ισπανικού θρόνου, πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.
1967: Με πρωτοβουλία στελεχών της Ε.Δ.Α. και του Κ.Κ.Ε. ιδρύεται η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, το Πανελλήνιο Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο εκδίδει παράνομα στην Αθήνα το έντυπο Νέα Ελλάδα.
1968: Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, υπό την καθοδήγηση του Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, ανακοινώνει μέτρα φιλελευθεροποίησης του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι η αρχή της «Άνοιξης της Πράγας».
1970: Η Ουλρίκε Μάινχοφ και άλλοι απελευθερώνουν από τη φυλακή τον Αντρέας Μπάαντερ, γεγονός που αποτελεί καίρια στιγμή στο σχηματισμό της οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός.
1973: Εκτοξεύεται ο Skylab, ο πρώτος διαστημικός σταθμός των Ηνωμένων Πολιτειών.
1988: Στο Κεντάκι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ένας μεθυσμένος οδηγός που οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα συγκρούεται με σχολικό λεωφορείο. Είκοσι επτά άτομα σκοτώνονται κατά τη σύγκρουση και την επακόλουθη πυρκαγιά.
Γεννήσεις
1969: Κέιτ Μπλάνσετ, Αυστραλοαμερικανίδα ηθοποιός.
1984: Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Αμερικανός επιχειρηματίας, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Facebook.
1994: Μανώλης Σιώπης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1879: Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, Έλληνας πολιτικός, που χρημάτισε 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. (Γεν. 10/1/1829)
1987: Ρίτα Χέιγουορθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και σύμβολο του παλιού Χόλιγουντ. (Γεν. 17/10/1918)
1998: Φρανκ Σινάτρα, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. (Γεν. 12/12/1915)
2015: Ρίλεϊ Κινγκ, Αμερικανός θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως Μπι Μπι Κινγκ (B.B. King). (Γεν. 16/9/1925)
(photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Ένας 17χρονος από την Μπουρκίνα Φάσο είναι ο δημιουργός του βίντεο για το “πραξικόπημα” στο Παρίσι
- Ποιόν άνθρωπο στέλνει στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις ο Πούτιν – Κρίσιμες ώρες για τον πόλεμο
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου
- Αυτή η ευχή που δίνουν οι Έλληνες εντυπωσίασε Αμερικανίδα tiktoker! vid
- Έλληνες με πατίνια προκάλεσαν καταλάθος κυκλοφοριακό χάος στη Νορβηγία(vid)
- Αυτό είναι το άμεσο μέλλον που… ονειρεύονται τα αφεντικά του Έλον Μασκ
- Εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο: Ροζ ομίχλη “τύλιξε” τη Βρετανία – Ποια είναι η αιτία, vid
- Το “αντίο” στον 3I/ATLAS: Έφτασε στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη και μας αποχαιρέτισε
- «Bitter Christmas»: Το πρώτο teaser της νέας ισπανόφωνης ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ









