Ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη, στο περιθώριο συνόδου στη Νότια Κορέα, δήλωσε πως ελπίζει να κλειστεί συμφωνία «για όλα τα θέματα», κυρίως για το εμπόριο.
«Η Ταϊβάν ανησυχεί για πολλά ζητήματα, και δικαίως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται», είπε ο κ. Ρούμπιο σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Ισραήλ στο Κατάρ.
Πάντως «αν αυτό που ανησυχεί τον κόσμο είναι πως θα εξασφαλίσουμε συμφωνία για το εμπόριο ή για προτιμησιακή μεταχείριση με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη της Ταϊβάν», κανένας στην αμερικανική κυβέρνηση «δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε.
Παρότι οι ΗΠΑ επισήμως δεν αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν, αλλά την Κίνα, κι αποφεύγουν γενικά να χαρακτηρίζουν ανεξάρτητη τη νήσο, παραμένουν επί δεκαετίες ο βασικός προμηθευτής της ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αφήνουν πάντα ανοικτό, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής «στρατηγικής αμφισημίας», το ενδεχόμενο να την υπερασπιστούν αν δεχτεί επίθεση από το Πεκίνο, που τη θεωρεί κινεζική επαρχία.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε αντιφατικά μηνύματα για τη δέσμευσή του στην υπεράσπιση της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2024, την παρουσίασε σε κάποιες περιπτώσεις ως ανταγωνιστή της χώρας του σε οικονομικό και ιδίως τεχνολογικό επίπεδο.
Εξάλλου πρόσφατα έλεγε ότι δεν νομίζει πως η Κίνα έχει στην πραγματικότητα πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στην Ταϊβάν, εν μέρει λόγω αυτής που παρουσίασε ως καλή προσωπική σχέση του με τον κινέζο πρόεδρο Σι.
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EFE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ως ύποπτος για απείθεια καλείται ο Γ. Ξυλούρης για την απουσία του από την Εξεταστική
- Παρουσία του πρωθυπουργού άρχισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
- Η «πυρηνική» κουβέντα που είχαν Πούτιν-Ερντογάν και το ταπεινωτικό συμβάν με ηγέτη τρίτης χώρας, vid
- FT: Η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2027
- Η ερώτηση για Τραμπ και Ρωσία που… δυσκόλεψε τον παρανοϊκό Γ.Γ. του ΝΑΤΟ – Video
- Γκάφα ή εσκεμμένο γεγονός; «Έκοψαν» τον ήχο από τον Πούτιν, vid
- Σύμβουλος του Πούτιν για το δημοψήφισμα που θέλει ο Ζελένσκι: «Το Ντονμπάς ανήκει στη Ρωσία»
- Η Γερμανία κατηγορεί τη Μόσχα για κυβερνοεπίθεση κατά της αεροπορικής ασφάλειας και για ανάμιξη σε εκλογές
- Κλείσιμο των δήμων όλης της χώρας από την ΚΕΔΕ στις 16/12, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού
- ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 16 Δεκεμβρίου
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΠΛΗΡΩΜΕΣ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ
ΟΔΗΓΟΙ
ΚΑΙΡΟΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΟΡΤΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ









