Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος Ιλιούσιν-76 στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 74 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου οι οποίοι μεταφέρονταν για να ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Η Ουκρανία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τον ισχυρισμό, όμως έχει ζητήσει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα.
“Η ουκρανική πλευρά προειδοποιήθηκε επίσημα, και 15 λεπτά προτού το αεροπλάνο εισέλθει στη ζώνη τούς δόθηκαν πλήρεις πληροφορίες, τις οποίες έλαβαν και η Κύρια Διεύθυνση των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε την παραλαβή”, δήλωσε ο Αντρέι Καρταπόλοφ σε συναδέλφους του βουλευτές, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία.
“Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι συνέβη στη συνέχεια”, πρόσθεσε ο Καρταπόλοφ, πρώην στρατηγός με στενές σχέσεις με το υπουργείο Άμυνας, ο οποίος είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας.
Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού σύμφωνα με την οποία η Ρωσία δεν είχε ενημερώσει για τις διευθετήσεις της πτήσης.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Άντριι Γιούσοφ επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στο Radio Svoboda, πως το Κίεβο δεν είχε λάβει ούτε γραπτό ούτε προφορικό αίτημα από τη Ρωσία να αποφύγει επιθέσεις στον εναέριο χώρο όπου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος.
Ο Γιούσοφ πρόσθεσε πως άλλα δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροπλάνα, ένα Αντόνοφ-26 και ένα Αντόνοφ-72, βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον εναέριο χώρο.
“Δυστυχώς, μπορούμε να υποθέσουμε διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένου εκείνου της πρόκλησης [προβοκάτσια], καθώς και της χρήσης Ουκρανών αιχμαλώτων ως ανθρώπινης ασπίδας για τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων”, είπε.
Μόνο η Ρωσία έχει πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, όπου τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν συντρίμμια διάσπαρτα σε χιονισμένα χωράφια. Το TASS ανέφερε πως τα μαύρα κουυτιά του αεροσκάφους βρέθηκαν και πως θα μεταφερθούν αεροπορικώς στη Μόσχα για εξέταση από εργαστήριο του υπουργείου Άμυνας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνέλθεί σήμερα τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.
(απεμπε – φωτο:
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Πεσκόφ για Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται de facto σε αυτόν τον πόλεμο»
- Ρωμανός: «Το πότισμα αυτών των λεφτόδεντρων, το πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά ως κοινωνία»
- Χαλκιδική: Τουρίστρια κατήγγειλε ότι η πεντάχρονη κόρη της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία
- Άκης Σκέρτσος: Τι είπε για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
- ΔΥΠΑ: Ξεκινά νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων-πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ»
- «Μπουρλότο» και στα Βαλκάνια; Σύμφωνα με τους Ρώσους, ετοιμάζεται «Σερβική Μαϊντάν»
- Βέροια: 5ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών – «Η λύρα στους δρόμους του Μ. Αλέξανδρου»
- Το συγκρότημα κατοικιών του Ντέιβιντ Λιντς πωλείται στην τιμή των 15 εκατομμυρίων δολαρίων
- Οι συνομιλίες του Τάιλερ Ρόμπινσον μετά την φρικτή δολοφονία του Τσάρλι Κερκ
- Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θύματα των κυβερνοεπιθέσεων – Στα 1.000 ευρώ το κόστος ανά επίθεση
Κύρια Θέματα

















