• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσικός «οδοστρωτήρας»! – Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Με πάνω από 120.000 στρατιώτες, οι Ρώσοι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμοι για επίθεση»

Ρωσικός «οδοστρωτήρας»! – Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Με πάνω από 120.000 στρατιώτες, οι Ρώσοι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμοι για επίθεση»

Νέα παρακάλια των Ουκρανών για νατοϊκή βοήθεια.

«Η Ρωσία σύντομα θα έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 120.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας νέες δυτικές οικονομικές κυρώσεις για να αποτρέψουν τη Μόσχα από «περαιτέρω κλιμάκωση».

Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ανησυχούν από τη μεγάλη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα από την Ουκρανία το 2014.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων είναι τώρα μεγαλύτερη από ότι κατά τη διάρκεια της προσάρτησης. Ο αριθμός που δόθηκε από τον Kuleba είναι υψηλότερος από την προηγούμενη εκτίμηση της Ουκρανίας για 80.000 ρωσικά στρατεύματα, εκ των οποίων 50.000 αφορούσαν νέες μεταφορές.

«Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να φτάνουν πολύ κοντά στα σύνορά μας στα βορειοανατολικά, στα ανατολικά και στο νότο. Σε περίπου μία εβδομάδα, αναμένεται να φτάσουννα αριθμούν πάνω από 120.000», δήλωσε η Kuleba σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους», δήλωσε ο Κουλέμπα, προειδοποιώντας για το τι είπε ότι ήταν απρόβλεπτο της Μόσχας, αν και είπε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να αρχίσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας σε λίγες εβδομάδες».

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθούν στην εμπόλεμη ζώνη, στην ανατολική Ουκρανία, για συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Κύριε Πούτιν! Είμαι έτοιμος να πάω ακόμη πιο πέρα και να σας προσκαλέσω να με συναντήσετε σε οποιαδήποτε περιοχή του ουκρανικού Ντονμπάς, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς το έθνος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας σήμερα το βράδυ.