Οι προμήθειες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν σε ιστορικό υψηλό τον Ιανουάριο, εν μέσω αποφάσεων για πλήρη απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ από το 2027, σύμφωνα με υπολογισμούς του ρωσικού πρακτορείου TASS που βασίζονται σε δεδομένα από το ευρωπαϊκό κέντρο αναλύσεων Bruegel.
Οι εισαγωγές ρωσικού LNG στην ΕΕ τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 2,276 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (ελαφρώς πάνω από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2025) σε σύγκριση με 2,05 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Ιανουάριο του 2025.
Μάλιστα αυξημένες ήταν οι εισαγωγές ρωσικού LNG και μέσω των… ΗΠΑ!
Οι προμήθειες LNG στην ΕΕ από την αμερικανική κατεύθυνση (Ηνωμένες Πολιτείες και Τρινιντάντ και Τομπάγκο) τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 18% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, φτάνοντας τα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Περίπου 772 εκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG παραδόθηκαν στην Ευρώπη από την Αφρική τον Ιανουάριο και 571 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από τη Μέση Ανατολή.
Οι συνολικές εισαγωγές LNG από την Ευρώπη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bruegel, ανήλθαν σε 12,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 1,3% υψηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2025 και 6% υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Πρόκειται για ποσότητες ενέργειας που η Ευρώπη πληρώνει πολλές φορές πάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πολύ ακριβότερη ενέργεια συνεπάγεται με «καταιγίδα» ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην Ε.Ε. Άρα εκτοξεύεται το κόστος ζωής.
Τα παραπάνω νούμερα έρχεται τη στιγμή που το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επίσημα την πλήρη απαγόρευση των προμηθειών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2027 και του φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τις 30 Σεπτεμβρίου 2027.
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-ACTION PRESS POOL photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ξημερώματα Κυριακής αλλάζει η ώρα και γυρίζουμε τα ρολόγια από τις 3 στις 4
- Κ. Μητσοτάκης: “Η Μαρινέλλα αφήνει την Ελλάδα πιο σιωπηλή αλλά και πιο πλούσια”
- Σίγησε η φωνή της Μαρινέλλας – Η ζωή της μεγάλης κυρίας του ελληνικού τραγουδιού
- Με τον Ιρανό ΥΠΕΞ μίλησε ο Γεραπετρίτης
- Πόλεμος Μ. Ανατολής: Ο ΠΟΥ κατέγραψε απώλειες στον Λίβανο
- Ζαχάροβα σε Δυτικοευρωπαίους: Θα είστε τα πρώτα θύματα του «πυρηνικού εκβιασμού»
- Τραγικό τροχαίο δυστύχημα με σχολικό λεωφορείο στο Τενεσί – Δύο μαθητές νεκροί, vid
- Συρία: Οι καθολικές εκκλησίες της Δαμασκού ακυρώνουν τη λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Όλες οι δίκες για τα Τέμπη θα γίνουν-Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί
- Ουκρανοί πολίτες αντιστέκονται στη βίαιη επιστράτευση ανδρών, vid









