Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στην Αλάσκα

Τρεις φορές αυτόν πέταξαν σε απόσταση αναπνοής από την Αλάσκα αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, από βομβαρδιστικά μέχρι προηγμένα μαχητικά και κατασκοπευτικά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο σε δύο περιπτώσεις σήκωσε μαχητικά στελθ F-22 στον αέρα για να αναχαιτίσουν τα ρωσικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) δύο ζεύγη αναγνωριστικών αεροσκαφών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πέταξαν πολύ κοντά στις ακτές της βόρειας Αλάσκα την Παρασκευή, αν και παρέμειναν σε διεθνή εναέριο χώρο.

Είχε προηγηθεί ένα ανησυχητικό συμβάν την Πέμπτη όταν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-160 πλησίασαν τις ακτές της Βρετανίας, αναγκάζοντας Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο να στείλουν αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσουν.

«Η παρουσία Ρωσικών μαχητικών κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο υπενθυμίζει γι’ άλλη μια φορά την πολύ σοβαρή στρατιωτική πρόκληση που συνιστά για μας σήμερα η Ρωσία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον διαμηνύοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα διστάσουν «να προστατέψουν τους ουρανούς μας από επιθετικές ενέργειες».

Ανάλογα προβλήματα αντιμετώπισε και η Ιαπωνία όταν έστειλε μαχητικά για να αναχαιτίσουν αντίστοιχα ρωσικά που πλησίαζαν τον εναέριο χώρο της.

Την 1η Σεπτεμβρίου ρωσικά βομβαρδιστικά πέταξαν νότια των Αλεούτιων Νήσων στην Αλάσκα με αξιωματούχους στο Πεντάγωνο να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα βομβαρδιστικά αυτά να εξασκούνται για πιθανά πλήγματα με πυραύλους κρουζ κατά αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Αλάσκα, αν και παραμένουν άγνωστες οι πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-160 είχαν εμφανιστεί κοντά στην Αλάσκα και τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και τον Μάιο σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu