του αποθετηρίου με έδρα το Βέλγιο το οποίο διακρατεί τα περισσότερα από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του δικαστηρίου.
Η κεντρική τράπεζα κατέθεσε αγωγή στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα ζητώντας 230 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση από τη Euroclear, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα σε αυτό που το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα είναι ένας νομικός εφιάλτης για την ΕΕ λόγω των σχεδίων της να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξει την Ουκρανία.
Η ΕΕ, αναζητώντας έναν τρόπο να χρηματοδοτήσει τις αμυντικές και δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας για το 2026 και το 2027, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει έως και 165 δισεκ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που είναι παγωμένα στην Ευρώπη.
Το Euroclear, το Βελγικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, διακρατούσε ομόλογα για λογαριασμό της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα ομόλογα έχουν στο μεταξύ ωριμάσει, όμως τα χρήματα παραμένουν στο Euroclear λόγω των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον του Κρεμλίνου.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch τοποθέτησε τη Euroclear Bank σε “ενδεχόμενη αρνητική αξιολόγηση”, επικαλούμενος το ενδεχόμενο νομικών κινδύνων και κινδύνων ρευστότητας. Το Euroclear δήλωσε πως η απόφαση του Fitch δείχνει την ανάγκη για μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία με βάση τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Δικηγόροι είπαν στο Ρόιτερς πως, αν και το Euroclear δεν διακρατεί περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν, έπειτα από την ευρέως αναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου υπέρ της αγωγής της κεντρικής τράπεζας η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να την εφαρμόσει σε περιοχές δικαιοδοσίας που θεωρεί “φιλικές”.
ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Fuel Pass: Με βάση τον ΑΦΜ οι αιτήσεις, μετά το «μπλακ άουτ» στα συστήματα
- Ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα 7/4 – Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24 βαθμούς
- Σαν σήμερα 7 Απριλίου: Ποια τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
- Γεραπετρίτης: Το διεθνές σύστημα που διαμορφώθηκε μετά τον Β’Π.Π., έχει υποστεί πολύ μεγάλη ρήξη
- Ο Γκουτέρες καλεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να μην βομβαρδίσουν πολιτικές υποδομές του Ιράν
- Δεν πτοείται το Ιράν από τα λόγια του Τραμπ και συνεχίζει
- Ψηφοφορία εντός της ημέρας στο Σ.Α. του ΟΗΕ για το Στενό του Ορμούζ
- “Σαν άνθρωπος”: Η σκυλίτσα στην Κρήτη που συγκλόνισε! Δείτε τι έκανε στο viral ΒΙΝΤΕΟ
- Σε αυτό το μέρος το νερό «αρνείται»…να πέσει – Viral τα ΒΙΝΤΕΟ του διαδικτύου
- Όρμπαν: Βάλτε επιτέλους τέλος στις κυρώσεις κατά της ρωσικής ενέργειας









