Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Ρωσία υπό τον όρο ότι θα είναι απολύτως σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αν και, όπως είπε, η Ουκρανία δεν βλέπει ένδειξη για κάτι τέτοιο.
Το Κρεμλίνο, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο για συνομιλίες με τους δικούς του όρους, αμφισβητεί δημοσίως την νομιμότητα του Ζελένσκι να κυβερνά, σημειώνοντας ότι τον Μάιο έληξε η πενταετής θητεία του στο αξίωμα αυτό και πως θα έπρεπε να προκηρύξει εκλογές.
Ερωτηθείς σήμερα εάν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να έχει συνομιλίες με την Ουκρανία ενώ ο Ζελένσκι βρίσκεται στην εξουσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους:
«Η Ρωσία είναι γενικά ανοικτή σε μια διαπραγματευτική διαδικασία. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πόσο έτοιμη είναι η ουκρανική πλευρά γι’ αυτό και κατά πόσο η ουκρανική πλευρά έχει άδεια γι’ αυτό από τους χειριστές της».
Η Μόσχα χαρακτηρίζει τον Ζελένσκι μαριονέτα των ΗΠΑ, έναν χαρακτηρισμό που ο ίδιος απορρίπτει.
«Διότι έως τώρα βλέπετε να γίνονται πολύ διαφορετικές δηλώσεις και δεν είναι ακόμα αρκετά ξεκάθαρο. Εξάλλου, επιπλέον του προβλήματος με τη νομιμότητα του Ζελένσκι, υπάρχει επίσης πρόβλημα με την (ουκρανική) νομική απαγόρευση για επαφές και διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ακόμα πολλά για να ξεκαθαριστούν και οι αποσαφηνίσεις να ακουστούν», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Δεχόμενος πιεστικά ερωτήματα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, εάν το Κρεμλίνο προβλέπει διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι ή αποκλείει κατηγορηματικά μια τέτοια πιθανότητα, ο Πεσκόφ δήλωσε:
«Η ερώτηση δεν μου είναι εύκολη. Από νομικής άποψης, αυτό το πρόβλημα (της νομιμότητάς του) βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά από πρακτικής άποψης είμαστε ανοικτοί στο να επιτύχουμε τους στόχους μας μέσω διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια, εδώ υπάρχουν πιθανές διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές».
ΑΠΕΜΠΕ,ΤΦ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-Sputnik pool photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Όσο πιο πολύ ταλαιπωρούνται οι πολίτες, τόσο οι αγρότες χάνουν το δίκιο τους»
- Eurovision 2026: Με Μπέτυ Μαγγίρα και Κλαυδία θα αποκαλυφθούν οι 28 φιναλίστ – Δείτε πότε
- Τα λόγια του Τραμπ για την απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν – Η ατάκα για τους Τόμαχοκ, vid
- Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
- Ουκρανικό ζήτημα: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα», σύμφωνα με τον Τραμπ
- Λεπτομέρειες για την απόπειρα επίθεσης κατά της κατοικίας του Πούτιν έδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
- ΕΛΑΣ: Έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη – Εντόπισαν πλήθος παραβάσεων
- «Αναλάβετε τις ευθύνες σας»! Ποιούς αφορά το μήνυμα του Γκουτέρες;
- Τραγωδία στην Κρύα Βρύση Μετεώρων: Δυο αδέλφια βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι τους
- Ελληνικός Τουρισμός: Οι 5 βασικές τάσεις και προκλήσεις της επόμενης μέρας









