• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία: Το 66% των Ρώσων θεωρούν συνήθη πρακτική της αστυνομίας την ενοχοποίηση ατόμων ρίχνοντας τους ναρκωτικά

Ρωσία: Το 66% των Ρώσων θεωρούν συνήθη πρακτική της αστυνομίας την ενοχοποίηση ατόμων ρίχνοντας τους ναρκωτικά

Το 66% των Ρώσων θεωρούν συνήθη πρακτική της αστυνομίας την ενοχοποίηση ατόμων ρίχνοντας τους ναρκωτικά,

σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Centr, με αφορμή την υπόθεση του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολουνόφ ο οποίος είχε συλληφθεί στις αρχές Ιουνίου με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, η οποία απεδείχθη αβάσιμη.

Αντιθέτως το 18% θεωρεί ότι η πρακτική αυτή είναι σπάνια και αφορά μόνο μεμονωμένα γεγονότα.

Επίσης το 52% των Ρώσων θεωρεί ότι οι πιθανότητες να αποδοθεί δικαιοσύνη σε περίπτωση που κάποιος διώκεται άδικα είναι ελάχιστες, εν αντιθέσει με το 9% που θεωρεί ότι είναι μεγάλες. Στο ερώτημα, ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον που διώκεται άδικα, το 28% των Ρώσων απάντησε κάποιος που έχει μεγάλες γνωριμίες, το 24% απάντησε ότι μόνο η εισαγγελία μπορεί να βοηθήσει, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν τα δικαστήρια και οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο ερώτημα αν είχαν ακούσει για την ‘υπόθεση Γκολουνόφ’, το 56% των Ρώσων δήλωσαν ότι είχαν ακούσει για την υπόθεση Γκολουνόφ, ενώ το 85% εξ αυτών δήλωσαν ότι είχαν ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ του δημοσιογράφου.

Το 32% θεωρεί ότι ο λόγος που αφέθηκε ελεύθερος ο Γκολουνόφ ήταν ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν την ποινική του δίωξη. Το 29% δήλωσε ότι ο Γκολουνόφ αφέθηκε ελεύθερος χάρη στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του.

Το 28% των Ρώσων πιστεύει ότι οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν αποσύρθηκαν με απόφαση της ηγεσίας της χώρας, για να σταματήσουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παραμονές της Ημέρας της Ρωσίας και της λεγόμενης «απευθείας γραμμής» του Ρώσου προέδρου με τον λαό (ετήσια απευθείας επικοινωνία του Πoύτιν με τον ρωσικό λαό-σ.σ.).

Το 55% δήλωσε ότι τα γεγονότα που σχετίζονται με την υπόθεση Γκολουνόφ δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες για το έργο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το 36% εξέφρασε αντίθετη άποψη.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, σε δείγμα 1608 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, σε 137 κατοικημένες περιοχές και σε 50 οντότητες της Ρωσίας.

Ο Γκολουνόφ είχε συλληφθεί τις 6 Ιουνίου με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε την κατηγορία και είχε δηλώσει ότι τα ναρκωτικά του τα έβαλαν στο σακίδιο του και στο σπίτι εξαιτίας της δημοσιογραφικής του έρευνας που είχε ως θέμα υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αστυνομίας που ελέγχουν οικονομικά όλες τις δραστηριότητες των νεκροταφείων της Μόσχας.

Στην Μόσχα και σε όλη την Ρωσία με την σύλληψη του ξεκίνησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης. Στις 8 Ιουνίου τέθηκε σε κατ΄ οίκον περιορισμό και τρεις μέρες αργότερα αποσύρθηκαν οι εις βάρος του κατηγορίες, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αστυνομίας της Μόσχας.

(φώτο: Pexels)