Ρωσία στο Δικαστήριο της Χάγης: «Η νεοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας κατέστρεψε το φράγμα»

Η Μόσχα ισχυρίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) ότι το Κίεβο κατέστρεψε το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα με «μαζικές» επιθέσεις του πυροβολικού και χαρακτήρισε «νεοναζιστική» την ουκρανική κυβέρνηση.

Τις κατηγορίες αυτές διατύπωσε η Μόσχα την ώρα που Ρωσία και Ουκρανία παρουσίαζαν τις θέσεις τους στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, όπου έχει προσφύγει το Κίεβο κατηγορώντας τη ρωσική κυβέρνηση ότι παραβίασε συνθήκη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας παρέχοντας από το 2014 υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η υπόθεση αυτή έφτασε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2017.

«Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προκάλεσε την έκρηξη στο μεγάλο φράγμα που βρίσκεται στη Νόβα Καχόβκα. Στην πραγματικότητα η Ουκρανία είναι αυτή που το έκανε», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ολλανδία Αλεξάντερ Σουλγκίν.

«Το καθεστώς του Κιέβου όχι μόνο εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις με το πυροβολικό εναντίον του φράγματος (…) αλλά επίσης σκοπίμως ανέβασε σε κρίσιμα επίπεδα τον όγκο του νερού στο φράγμα Καχόβκα», ανοίγοντας τις βαλβίδες του υδροηλεκτρικού σταθμού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σουλγκίν απάντησε ότι το Κίεβο «δεν έχει καμία ηθική εξουσία για να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες».

«Το καθεστώς αυτό βρέθηκε στην εξουσία έπειτα από ένα βίαιο πραξικόπημα το 2014, το οποίο βασίστηκε στους εθνικιστές, άμεσους απογόνους των συνεργατών των ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», τόνισε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νεοναζί» έχουν αναλάβει θέσεις – κλειδί στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και έχουν σπείρει «τον τρόμο» σε όλη τη χώρα.

(απεμπε – απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί