• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία προς ΗΠΑ: Τηρούμε αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης για τα πυρηνικά

Ρωσία προς ΗΠΑ: Τηρούμε αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης για τα πυρηνικά

Η Μόσχα τηρεί αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF) και αυτό η Ουάσινγκτον το γνωρίζει δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στο τελεσίγραφο 60 ημερών που παρέδωσαν νωρίτερα οι ΗΠΑ για να συμμορφωθεί η Ρωσία στους όρους της Συνθήκης.

 

“Η Ρωσία τηρεί αυστηρά τις διατάξεις της Συνθήκης INF και η αμερικανική πλευρά το γνωρίζει”, τόνισε η Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ.

Λίγο νωρίτερα στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι “η Ρωσία παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της βάση της Συνθήκης INF”.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την προσχώρησή τους στην Συνθήκη εντός 60 ημερών εκτός αν η Ρωσία επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση στην INF. Πρόσθεσε ότι μόνο η Μόσχα μπορεί να διασώσει τη Συνθήκη, με το να παραδεχθεί τις παραβιάσεις της και να επιστρέψει στη τήρηση αυτής.

Ο Στόλτεμπεργκ παρότρυνε την Μόσχα να αποδείξει την συμμόρφωσή της στην Συνθήκη, όπως ζητά η Ουάσινγκτον, για να διαφυλάξει αυτή την κομβική σημασίας συμφωνία.