Ρωσία: Ο Πούτιν προετοιμάζει το έδαφος για την αποχώρησή του το 2024

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τάχθηκε υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό των προεδρικών θητειών, εξηγώντας ότι δεν θα ήταν ωραίο να επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Την ιδέα των απεριόριστων προεδρικών θητειών απέρριψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ημέρες μετά τις προτάσεις που κατέθεσε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση για το ρωσικό Σύνταγμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα να μην επιτρέψουμε στον εκάστοτε επικεφαλής της χώρας να υπηρετεί για έναν απροσδιόριστο αριθμό θητειών, και τάχθηκε υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό των προεδρικών θητειών.

«Όταν η συζήτηση στρέφεται στις προεδρικές θητείες, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο προκαλεί ανησυχίες στους πολίτες σχετικά με τη σταθερότητα της κοινωνίας, της χώρας και των διεθνών σχέσεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Από την άλλη πλευρά, έσπευσε να προσθέσει, «δεν θα ήταν ωραίο να γυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση, στις πρακτικές του ’80 επί Σοβιετικής Ένωσης, κατά την οποία οι επικεφαλής του κράτους παρέμειναν στην εξουσία μέχρι το τέλος της ζωής τους, χωρίς να προνοούν για τις ισότιμες συνθήκες μετάβασης της εξουσίας».
Οι προτάσεις του Πούτιν
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πούτιν, από το βήμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, παρουσίασε μια σειρά αλλαγών, οι οποίες είναι απαραίτητες για το ρωσικό Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών, αλλά και στην ενίσχυση των εξουσιών του ρωσικού Κοινοβουλίου – ιδίως ως προς τον διορισμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Πούτιν, παράλληλα, πρότεινε την απαγόρευση κατοχής των αξιωμάτων του βουλευτή, του κυβερνήτη, του πρωθυπουργού κ.α., από πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα ή από πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, τέλος, προβλέπουν ότι η ρωσική νομοθεσία υπερτερεί της διεθνούς νομοθεσίας σε περιπτώσεις αντικρουόμενων διατάξεων. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προέκρινε την πραγματοποίηση ψηφοφορίας για την επικύρωση των παραπάνω αλλαγών στο Σύνταγμα.

Ο Πούτιν επέλεξε τον Μεντβέντεφ για τον αξίωμα του πρωθυπουργού τον Μάιο του 2012, ενώ τον διόρισε εκ νέου στην ίδια θέση το 2018, μετά την έναρξη της τέταρτης διαδοχικής προεδρικής του θητείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μεντβέντεφ διατέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, διάστημα κατά το οποίο ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα.

(sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί