Ρωσία: Μέλη της αντιπολίτευσης καλούν τον Πούτιν να τερματίσει μέσω διατάγματος την επιστράτευση

Αντιπολιτευόμενοι εκπρόσωποι από πέντε ρωσικά περιφερειακά συμβούλια έχουν απευθύνει εκκλήσεις καλώντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εκδώσει διάταγμα που θα τερματίζει την επιστράτευση που ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο για να ενισχύσει τις δυνάμεις εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιστράτευσης 300.000 εφέδρων στις 31 Οκτωβρίου.

Η Εμίλια Σλαμπούνοβα, αντιπολιτευόμενη σύμβουλος στην Καρελία στη βόρεια Ρωσία, δήλωσε ότι η απουσία τέτοιου διατάγματος σημαίνει ότι όσοι έχουν ήδη στρατολογηθεί δεν μπορούν να αποχωρήσουν από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Εμείς, ως σύμβουλοι, εκπροσωπούμε τους ψηφοφόρους μας και αυτές οι εκκλήσεις από εμάς είναι το αποτέλεσμα πολλών εκκλήσεων από τους πολίτες», δήλωσε η Σλαμπούνοβα.

Το Reuters είδε αντίστοιχα αιτήματα από αντιπολιτευόμενους βουλευτές στις περιοχές της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης, του Πσκοφ και του Βέλικι Νοβγκορόντ. Όλοι τους είναι μέλη του φιλελεύθερου, αντιπολιτευόμενου κόμματος Yabloko.

Σε ερώτηση για το εάν το Κρεμλίνο γνωρίζει την πρωτοβουλία περιφερειακών συμβούλων, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι έχει «ήδη αποσαφηνίσει τα πάντα» σε ό,τι αφορά την επιστράτευση, άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να ειπωθεί επί του θέματος αυτού.

Τα αιτήματα των συμβούλων ανέφεραν ότι η έλλειψη διατάγματος που να τερματίζει την επιστράτευση «δημιουργεί νομική αβεβαιότητα», επιτρέπει «οι πολίτες να συνεχίζουν να στρατολογούνται» και «επιτρέπει οι στρατιωτικοί διοικητές να αρνούνται στους πολίτες να τους απαλλάξουν από τα καθήκοντά τους».

«Γνωρίζω υποθέσεις που τα γραφεία στρατολογίας μας ήδη εκδίδουν σήμερα επιστρατευτικά έγγραφα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Μπόρις Βισνέφσκι, σύμβουλος στη Νομοθετική Συνέλευση στην Αγία Πετρούπολη που έχει επίσης υπογράψει την έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο «νομικό κενό» που προκάλεσε η απουσία του διατάγματος και που «δημιουργεί ευκαιρίες για νομικό πανδαιμόνιο». Το Reuters δεν κατάφερε να διασταυρώσει τα στοιχεία στα οποία εκείνος αναφερόταν.

(ΑΠΕΜΠΕ – eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί