Ποιοι καλούν σε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη- Τι ζητά ο ΟΗΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αίτημα από κοινού να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη έκανε ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας απηύθυναν έκκληση χθες Τρίτη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στην Λιβύη, όπου οι μάχες για τον έλεγχο της Τρίπολης μαίνονται από την 4η Απριλίου, ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης ότι είναι ανάγκη να γίνει νέα προσπάθεια για να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα της βόρειας Αφρικής υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO.

Στις αρχές του Απριλίου, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), του οποίου ηγείται, να καταλάβει την Τρίπολη.

Η λιβυκή πρωτεύουσα αποτελεί την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την παράλληλη κυβέρνηση και το εναλλακτικό κοινοβούλιο της Κυρηναϊκής.

Νωρίτερα χθες, η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, απηύθυνε έκκληση να διανοιχθούν ασφαλείς διάδρομοι στην Τρίπολη για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους, καθώς και να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες.

Μολονότι 42.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του Χάφταρ και τους παραστρατιωτικούς που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΕ, χιλιάδες άλλοι είναι ακόμα παγιδευμένοι σε νότια προάστια και οι ζωές τους διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο, προειδοποίησε η Μπατσελέτ.

«Η κλιμάκωση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές, με τη χρήση πυροβολικού, ρουκετών και αεροσκαφών είναι βαθιά ανησυχητική», ανέφερε η επικεφαλής της ΥΑ στην ανακοίνωσή της με την οποία καλεί να διανοιχθούν οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Εξάλλου εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τόνισε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες η κατάσταση είναι «ολοένα πιο απελπιστική».

Το νερό δεν φθάνει, η ηλεκτροδότηση είναι συχνά κομμένη και είναι όλο και πιο δύσκολος ο εφοδιασμός των αμάχων με τρόφιμα και καύσιμα, διευκρίνισε.

Τυνησία και Ιταλία υπέρ της κατάπαυσης του πυρός

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Γιούσεφ Σάχεντ δήλωσε χθες Τρίτη ότι φοβάται νέες μαζικές ροές προσφύγων από τη Λιβύη, όπως το 2011, έπειτα από μια συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση της Ρώμης να εξευρεθεί «πολιτική λύση» στη λιβυκή σύγκρουση.

«Φοβόμαστε ότι η εμπειρία του 2011, με την άφιξη προσφύγων στην Τυνησία, θα επαναληφθεί», τόνισε ο Σάχεντ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από μια σύνοδο χωρίς προηγούμενο με τη συμμετοχή των σημαντικότερων μελών της ιταλικής κυβέρνησης. «Φοβόμαστε επίσης την τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Παρότι η ασφάλεια έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, η Τυνησία παραμένει ακόμη σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που είχαν διαπραχθεί το 2015 εναντίον στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και τουριστών. Η Τύνιδα θεωρεί ότι, τουλάχιστον εν μέρει, οι επιθέσεις αυτές σχεδιάστηκαν στη Λιβύη.

Οι Τυνησιακές αρχές έστειλαν εσπευσμένα ενισχύσεις και έκαναν πιο αυστηρούς τους ελέγχους στα σύνορα με τη Λιβύη μετά την 4η Απριλίου και την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης.

Ο Σάχεντ επέμεινε στο ότι «η κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στη Λιβύη είναι πολύ ανησυχητική». «Η Τυνησία και η Ιταλία συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία (…) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», κατέληξε ο τυνήσιος πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να υπάρξει πολιτική λύση» στη λιβυκή σύρραξη, υπερθεμάτισε ο Κόντε.

Οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν χθες διάφορα πρωτόκολλα συνεργασίας, στα πεδία της ενέργειας, των τοπικών συνεταιρισμών, ή ακόμη για τη μετατροπή χρεών ύψους 25 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, στο πλαίσιο του πρώτου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Τυνησίας-Ιταλίας.

Ο Σάχεντ εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίησή του για «την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας στο πεδίο της μετανάστευσης» που θα βασίζεται σε μια «προσέγγιση» που λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις «της ασφάλειας και της ανάπτυξης περιοχών στο εσωτερικό της Τυνησίας». Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακόμη, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη ναυτική επιχείρηση Σοφία της ΕΕ. Ο Κόντε επανέλαβε ότι η Ρώμη αρνείται να αποκατασταθεί η διάστασή της που αφορά τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών από πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο όσο δεν υπάρχει συμφωνία για μια δικαιότερη ανακατανομή τους.
(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...