• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρήξη Ρωσίας-Τουρκίας: Χάνει την υπομονή της η Μόσχα με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία

Ρήξη Ρωσίας-Τουρκίας: Χάνει την υπομονή της η Μόσχα με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία

Τουρκία και Ρωσία τη δεδομένη στιγμή απέχουν έτη φωτός όσο αφορά τις επιδιώξεις τους στη Συρία.

Αμετακίνητη είναι η Άγκυρα σε ό,τι αφορά τις θέσεις της για την ισοπέδωσε του συριακού στρατού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα ότι είναι «θέμα χρόνου» να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του συριακού στρατού.

Καλώντας μία ακόμη φορά τον συριακό στρατό (που είναι σύμμαχος των Ρώσων) να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα:

«Πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας (…) Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στην ομιλία του αποφασισμένος να καταστήσει την Ιντλίμπ ασφαλή περιοχή «ανεξαρτήτως κόστους», παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, η οποία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αναφορικά με το θέμα αυτό ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τα αιτήματα της Τουρκίας.

«Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση της Μόσχας

Στον απόηχο των….παραπόνων Ερντογάν για την στάση της Ρωσίας στη Β.Συρία, δεν άργησε να έρθει η απάντηση του Κρεμλίνου.

Συγκεκριμένα η Μόσχα, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέρθηκε στην έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί από ρωσικής πλευράς για τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία:

«Ήμασταν ικανοποιημένοι με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν πριν από έναν χρόνο στο Σότσι και οι δύο (πλευρές) ήμασταν ικανοποιημένοι.

Και σταματήσαμε εντελώς να είμαστε ικανοποιημένοι αφότου εξτρεμιστές και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την προέλαση από την Ιντλίμπ στοχεύοντας τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τότε ήταν που πάψαμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Σκοπεύουμε να διατηρούμε τακτικές επαφές με τους συναδέλφους μας στην Τουρκία για να αποφύγουμε την περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ»

Επιβεβαιώνοντας τη ρήξη ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε τα οποιαδήποτε σχέδια για συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν το αμέσως επόμενο διάστημα.

(φωτο:screenshot)