Πυρηνικά βομβαρδιστικά της Κίνας παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, καθώς το τελευταίο 24ωρο δεκαοκτώ κινεζικά βομβαρδιστικά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα παραβίασαν τη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (air defense identification zone, ADIZ) της Ταϊπέι.

Εικοσιένα αεροσκάφη εισήλθαν στην ADIZ της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Ανάμεσά τους 18 βομβαρδιστικά H-6 (σ.σ. πρόκειται για την κινεζική εκδοχή του σοβιετικού σχεδιασμού στρατηγικού βομβαρδιστικού Τουπόλεφ Tu-16). Πρόκειται για παραβίαση-ρεκόρ, σύμφωνα με την Ταϊπέι.

Η ADIZ της Ταϊβάν είναι αρκετά ευρύτερη από τον καθεαυτό εναέριο χώρο της νήσου. Περιλαμβάνει τμήμα του κινεζικού εναέριου χώρου, ως ακόμη και τμήμα του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας.

Η Ταϊπέι καταγγέλλει πως το Πεκίνο αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των παραβιάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης της αυτής τα δύο τελευταία χρόνια. Όμως η παραβίαση της ADIZ που ανακοίνωσε σήμερα σηματοδοτεί μακράν τη μεγαλύτερη παρείσφρηση κινεζικών βομβαρδιστικών H-6 αφότου άρχισε να δημοσιοποιεί σε ημερήσια βάση σχετικές στατιστικές, τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με ειδική βάση δεδομένων που τηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νέες απαγορεύσεις από την Κίνα – Αντιδρά η Ταϊπέι
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα επέβαλε νέες απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων, οινοπνευματωδών και αλιευτικών προϊόντων από την Ταϊβάν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, ο Σου Τσενγκ-τσανγκ, κατηγόρησε το Πεκίνο πως παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου επιβάλλοντας «διακριτική μεταχείριση» σε βάρος της νήσου.

Θεαματική αύξηση των παραβιάσεων
Είναι σπάνιες οι έξοδοι περισσοτέρων από πέντε βομβαρδιστικών H-6 σε μια μέρα. Οι παραβιάσεις πάντως αυξήθηκαν θεαματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Τον περασμένο μήνα, 21 τέτοια βομβαρδιστικά μπήκαν στην ADIZ της Ταϊβάν· τον τρέχοντα, καταγράφονται 23 παραβιάσεις τους.

Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό τη μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. Η Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949) χαρακτηρίζει την Ταϊβάν αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα — διά της βίας αν χρειαστεί.

(ΑΠΕΜΠΕ – scr)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί