Ψυχίατρος βάζει στο μικροσκόπιο τη σχέση του Τραμπ με τους γονείς του

Στην οικογένεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και συγκεκριμένα την απόμακρη μητέρα του και τον αυταρχικό πατέρα του αποδίδει ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας Τζάστιν Φρανκ τη σημερινή εικόνα του: παρορμητικός, παιδαριώδης, ακατάλληλος για ένα αξίωμα.

Όπως γράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Ο Τραμπ στο ντιβάνι», ο Φρανκ υποστηρίζει πως αυτά είναι τα πρόσωπα – κλειδιά για να κατανοήσει κανείς πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε αυτός που είναι σήμερα.

«Ναι, θα πρέπει να φοβόμαστε» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο George Washington. «Θα πρέπει να δεχτούμε ότι είναι ο πρόεδρος και θα πρέπει επίσης να δεχτούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει γιατί δεν μπορεί. Από τη στιγμή που θα αποδεχτούμε αυτά τα δύο, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με τους φόβους μας».

Σύμφωνα με τον Φρανκ, η δυναμική ανάμεσα στο βρέφος και στη μητέρα έχει μια σημαντική επίδραση στο ψυχολογικό προφίλ και την υγεία ενός ανθρώπου. Η μητέρα του Τραμπ, η Μαίρη Αν ΜακΛέοντ, έφθασε στη Νέα Υόρκη από τη νήσο Λιούις που ανήκει στις Εξωτερικές Εβρίδες – νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας- το 1930.

Αφού εργάστηκε επί έξι χρόνια ως οικιακή βοηθός και γκουβερνάντα, παντρεύτηκε τον κτηματομεσίτη Φρεντ Τραμπ, με τον οποίον απέκτησαν πέντε παιδιά.

Παρότι φλύαρος, ο πρόεδρος έχει μιλήσει ελάχιστα για την μητέρα του. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τους πρώτους μήνες του στην προεδρία, η μοναδική φωτογραφία που υπήρχε πάνω στο γραφείο του, στο Οβάλ Γραφείο, ήταν του πατέρα του. Αργότερα πρόσθεσε και μια της μητέρας του.

«Δεν είχε ισχυρή μητρική παρουσία στη ζωή του» υποστηρίζει ο Φρανκ. «Το μόνο που γνωρίζουμε από βιογραφικά του στοιχεία είναι ότι όταν ήταν δύο ετών, γεννήθηκε το τελευταίο παιδί στην οικογένεια, αλλά όταν η μητέρα του πήγε στο μαιευτήριο, δεν επέστρεψε αμέσως. Έπαθε αιμορραγία, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις και λίγο έλειψε να πεθάνει και δεν υπήρξε σχεδόν καμία συζήτηση για το θέμα από την οικογένεια. Τα μεγαλύτερα αδέλφια πήγαιναν στο σχολείο σαν να μην συνέβαινε τίποτα ενώ ανησυχούσαν υπερβολικά για την μητέρα τους».

Οι συχνές απουσίες της μητέρας του, σύμφωνα με τον Φρανκ, στέρησαν στον Τραμπ την ενσυναίσθηση. «Ένα από τα πράγματα που κάνει κάποιος όταν αισθάνεται ότι τον αγνοούν και τον εγκαταλείπουν με κάποιον τρόπο είναι να αναπτύξει περιφρόνηση γι αυτό το κομμάτι του εαυτού του. Μισείς την ίδια την αδυναμία σου και εκφοβίζεις και κάνεις τους άλλους να αισθάνονται αδύναμοι ή κοροϊδεύεις τους άλλους για να καταστεί σαφές ότι εσύ είσαι ο δυνατός και ότι δεν έχεις καμία ανάγκη».

Ο Φρανκ υποστηρίζει επίσης ότι ο αυταρχικός πατέρας του Τραμπ είχε επίσης καταλυτική επιρροή στην παιδική του ηλικία, όταν ζούσαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

«Όταν ο πατέρας του ήταν εκεί διοικούσε το σπίτι σαν να είναι τύραννος… Υπήρχαν τόσοι κανόνες που όλοι έπρεπε να κάνουν ό,τι έλεγε ο πατέρας. Νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φοβόταν τον πατέρα του. Ο πατέρας του τον έπαιρνε μονίμως παράμερα και του έλεγε ‘Πρέπει να είσαι δυνατός. Ποτέ να μη ζητάς συγγνώμη. Ποτέ να μην παραπονιέσαι. Ποτέ να μην λες ότι λυπάσαι. Θα πρέπει να μάθεις να είσαι killer. Πρέπει να είσαι ο βασιλιάς…».

Στην ερώτηση αν νομίζει ότι ο Τραμπ είναι ικανός να αγαπήσει, απαντά «όχι». «Νομίζω επίσης ότι ποτέ δεν ένιωσε να τον αγαπούν και θεωρώ ότι εν μέρει αυτός είναι και ο λόγος που στέλνει συνέχεια tweets και νιώθει ότι πρέπει να λέει κάθε τόσο »Παίρνω Α+ ως πρόεδρος», γιατί αν δεν έχει πάρει αγάπη, θα επανορθώνει αγαπώντας τον εαυτό του».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu