• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόταση-«βόμβα» για στρατιωτική δράση της Ε.Ε. στη Λιβύη και η πικρή παραδοχή για την ρωσική κυριαρχία

Πρόταση-«βόμβα» για στρατιωτική δράση της Ε.Ε. στη Λιβύη και η πικρή παραδοχή για την ρωσική κυριαρχία

Ο έλεγχος της Μεσογείου βρίσκεται σε ρωσικά χέρια - Ανίκανη η Ε.Ε. να αντιδράσει.

Ο επικεφαλής της «Διάσκεψης για την Ασφάλεια» του Μονάχου Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει εν ανάγκη να απειλήσει με στρατιωτική δράση στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη προκειμένου να ακουσθεί και να επιτευχθεί η ανακωχή.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να ρίξει το στρατιωτικό της βάρος στη ζυγαριά με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ανακωχή. Όποιος δεν μπορεί να απειλήσει στρατιωτικά σε διεθνείς συγκρούσεις, η διπλωματία του παραμένει πολύ συχνά (απλή) ρητορική», τόνισε ο Ίσκινγκερ σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στις εφημερίδες του γερμανικού Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Ενόψει της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου, ο Ίσινγκερ πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης, ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά της στον έξω κόσμο. Αυτό προϋποθέτει ότι και η Γερμανία πρέπει να μάθει τη γλώσσα της δύναμης», όπως είπε.

«Η γερμανική κυβέρνηση προετοίμασε βέβαια πολύ δυναμικά τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, αλλά το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα ήταν δυστυχώς σχεδόν μηδενικό.

Οι δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στη σύγκρουση, όπως λ.χ. η Ρωσία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, αγνόησαν τις εκκλήσεις της Γερμανίας και των εταίρων της σε μεγάλο βαθμό, γιατί αυτό που μετράει είναι ποιος έχει το λόγο σε στρατιωτικό επίπεδο»,τόνισε τέλος ο ειδικός για θέματα Ασφαλείας.

Επί της ουσίας αυτό που παραδέχεται στην τελευταία πρόταση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είναι η σχεδόν καθολική κυριαρχία αυτή τη στιγμή της Ρωσίας στην Μεσόγειο, μετά το «αποτράβηγμα» των Αμερικάνων.

Παράλληλα το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ τουρκικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων ανοικτά της Λιβύης, με την υποχώρηση των δεύτερων, δείχνει στην πράξη την πλήρης αδυναμία της Ε.Ε. να επιβληθεί στρατιωτικά ακόμη και σε μεμονωμένα «νευραλγικά σημεία» της Μεσογείου, νικημένη από πολύ μικρότερες χώρες από ότι η Ρωσία.

(φωτο:screenshot)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •