• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • «Πρώτα η Αμερική» από τον Τραμπ στον ΟΗΕ: «Απορρίπτουμε την παγκοσμιοποίηση – Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερα τόσα όσα κανείς πρόεδρος»

«Πρώτα η Αμερική» από τον Τραμπ στον ΟΗΕ: «Απορρίπτουμε την παγκοσμιοποίηση – Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερα τόσα όσα κανείς πρόεδρος»

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ακόμη και προεκλογικού τύπου την ομιλία του Τραμπ στην κατάμεστη αίθουσα ομιλιών του ΟΗΕ.

Μιλώντας ενώπιον πολλών «εχθρών» και ελάχιστων «φίλων», ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν μάσησε τα λόγια του ακόμη κι όταν στην αίθουσα υπήρξαν ειρωνικά γέλια.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος στάθηκε στα πόσα πολλά έκανε την τελευταία διετία για την χώρα του, βάζοντάς την ουσιαστικά σε πρώτο πλάνο και θυμίζοντας σε πολλούς το σύνθημά του «America First» (Πρώτα η Αμερική).

Ο «μισητός» ,για τη Νέα Τάξη, πρόεδρος των ΗΠΑ αντιτάχθηκε ανοικτά κατά της «παγκόσμιας διακυβέρνησης» και μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι κάθε έθνος να βαδίζει με τους δικούς του κανόνες-παραδόσεις:

«Σέβομαι το δικαίωμα κάθε έθνους να ακολουθήσει τα δικά του έθιμα, τα πιστεύω και τις παραδόσεις του. Οι ΗΠΑ δεν θα λένε ποτέ σε άλλα έθνη πώς να ζήσουν ή πως να εργαστούν.

Έτσι λοιπόν περιμένω και από τα υπόλοιπα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία της Αμερικής».

Και συνέχισε:

«Η Αμερική κυβερνάται από Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού ». 

Συγκεκριμένα πετώντας τα «καρφιά» του προς τους προκατόχους του, ο Ντ.Τραμπ σημείωσε:

«Κατάφερα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν. Με εμένα οι ΗΠΑ είναι πλέον πιο δυνατές, πιο πλούσιες και πιο ασφαλείς».

Εκείνη την ώρα ακούστηκαν ειρωνικά γέλια στην αίθουσα, με τον Αμερικανό πρόεδρο να απαντά στο ίδιο ακριβώς ύφος:

«Δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση».

«Θέλουμε δίκαιες εμπορικές συναλλαγές»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε σήμερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να προωηθούν «δίκαιες και ισόρροπες» εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα.

Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες» χωρίς ανταλλάγματα και «εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν», τόνισε.

 

«Χαστούκι» Τραμπ στον ΟΗΕ για την χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε.

«Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

«Ανθρωπιστική τραγωδία στην Βενεζουέλα»

Καυστικές ήταν οι αναφορές του Τραμπ και προς το καθεστώς Μαδούρο.

Η Βενεζουέλα ζει «μια ανθρωπιστική τραγωδία», κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, πρόσθεσε.

«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, από τότε που η Βενεζουέλα ήταν μία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρόκειται για ένα καθεστώς που θα μπορούσε ειλικρινά να ανατραπεί πολύ γρήγορα από τον στρατό αν οι στρατιωτικοί αποφάσιζαν να το κάνουν» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

«Να απομονωθεί το ιρανικό καθεστώς»

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu