Προς διπλωματικό επεισόδιο Ρωσία-Πολωνία: «Εχθρικές οι δηλώσεις Πούτιν»

Βιάζονται οι Πολωνοί να πάρουν τη θέση της Ουκρανίας...

Ο Ρώσος πρέσβης στην Πολωνία κλήθηκε σήμερα «επειγόντως» στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από δηλώσεις που έκανε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη Βαρσοβία «προκλητικές».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την Πολωνία ότι έχει «σχέδια εκδίκησης» και ότι επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία, ένας ισχυρισμός που έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν ρωσικές αρχές.

Τι δήλωσε:

«Η Ρωσία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή τηςΗ Πολωνία έλαβε σημαντικό μέρος των δυτικών εδαφών της χάρη στη Σοβιετική Ένωση και την απόφαση του Ιωσήφ Στάλιν. Το έχει προφανώς ξεχάσει, αλλά η Μόσχα είναι έτοιμη να της υπενθυμίσει ότι τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας είναι στην πραγματικότητα το δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς».

«Ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε μετά από προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και απειλές και άλλες εχθρικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Πολωνία και τους συμμάχους μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι.

«Η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη», τόνισε σε δημοσιογράφους μετά από αυτήν.

«Τα σύνορα μεταξύ χωρών είναι απολύτως αμετακίνητα και η Πολωνία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αναθεώρησή τους», τόνισε ο Πολωνός υφυπουργός.

Χθες βράδυ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απάντησε στο Twitter στον Πούτιν, λέγοντας ότι «ο Στάλιν ήταν ένας εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών» κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Γιαμπλόνσκι, αυτό είναι «μια απόπειρα να εξαγνίσουν τον εγκληματία πολέμου που ήταν ο Στάλιν από έναν άλλο εγκληματία πολέμου που είναι ο Πούτιν σήμερα».

Σε εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν το 1945 από τις μεγάλες δυνάμεις στο τέλος της παγκόσμιας σύγκρουσης, τα σύνορα της Πολωνίας μετακινήθηκαν περίπου 300 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, σε σύγκριση με τα σύνορα πριν τον πόλεμο.

Η Σοβιετική Ένωση διατήρησε έτσι τα πολωνικά εδάφη που είχε προσαρτήσει το 1939, ενώ στην Πολωνία δόθηκαν ορισμένες περιοχές που ανήκαν στη Γερμανία.

(Απεμπε – απεμπε-EPA-PAP photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί