• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προειδοποίηση Τράμπ στους στρατιωτικούς του Μαδούρο: «Ρισκάρετε τη ζωή σας, οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα»

Προειδοποίηση Τράμπ στους στρατιωτικούς του Μαδούρο: «Ρισκάρετε τη ζωή σας, οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα»

Ο Εθνικοδεξιός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας τα οποία συμβάλλουν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραμένει στην εξουσία ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους.

Ταυτόχρονα απαίτησε να επιτρέψουν να εισέλθει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής η βοήθεια που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, επευφημούμενος ηχηρά από ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από μετανάστες και πολιτικούς εξόριστους — στην πλειονότητά τους από τη Βενεζουέλα και την Κούβα — ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διεμήνυσε στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής», ότι «θα χάσετε τα πάντα».

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον, κυβερνήσεις πολλών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα πάνω σας σήμερα», επέμεινε ο Τραμπ. «Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας».

Αυτή η προσφορά, που η Ουάσινγκτον συμμερίζεται, σημαίνει να μην «εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια» και να μην «καταφύγετε στη βία» έναντι διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ υπογράμμισε πως θέλει μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα, αλλά επανέλαβε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές» για την Ουάσινγκτον.

Ο Μαδούρο, που κέρδισε δεύτερη θητεία πέρυσι, στις προεδρικές εκλογές που η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν φάρσα, διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και μερικών ακόμη, καθώς και — το κρισιμότερο — τον έλεγχο των κρατικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Οι αποσκιρτήσεις στον στρατό δεν αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής τόσες όσες περίμεναν, ή ήλπιζαν, η αντιπολίτευση και οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας καταδίκασε παθιασμένα και απερίφραστα «τον σοσιαλισμό», που έκρινε πως «πεθαίνει» στο Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «μαριονέτα» της Κούβας.

«Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα», προεξόφλησε ο Ρεπουμπλικάνος. «(…) Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της», επέμεινε.

Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά.

Περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ θα σταλεί από το Μαϊάμι στο Κουρασάο σήμερα, ενώ στήνονται καταυλισμοί για εθελοντές που θα αναλάβουν τη διανομή της στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να μην επιτρέψουν την είσοδο της αμερικανικής βοήθειας. Ο σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτηρίζει την αποστολή της συστατικό του προσχήματος που αναζητεί η Ουάσινγκτον για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Η ΕΕ προειδοποίησε χθες Δευτέρα εναντίον των κινδύνων που ενέχει η επαπειλούμενη «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Βενεζουέλα.

Η απάντηση Μαδούρο:

Τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα, την οποία διοργανώνει η αντιπολίτευση, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην μάχη για την εξουσία συνέχισαν και σήμερα με δηλώσεις τους μια επιθετική επικοινωνιακή πρακτική, χωρίς να παραμένει σαφές τι ακριβώς θα συμβεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, αναγγελθείσα ημερομηνία εισόδου της βοήθειας, την οποία η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει.

Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο διαμήνυσε σήμερα ότι ο βενεζουελανός στρατός βρίσκεται σε «εγρήγορση» ενάντια σε κάθε παραβίαση των συνόρων της χώρας, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη» στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Ο στρατός θα παραμείνει αναπτυγμένος και σε εγρήγορση κατά μήκος των συνόρων (…) για να αποτρέψει κάθε παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας», δήλωσε ο Παντρίνο, επαναδιατυπώνοντας την «αμέριστη υπακοή, υποταγή και πίστη» της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης στον αρχηγό του κράτους.

«Εκείνοι που επιχειρούν να γίνουν πρόεδροι εδώ στη Βενεζουέλα…θα πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας», είπε ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στον Γκουαϊδό και αντικρούοντας τις απειλές Τραμπ τόνισε ότι: «οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα δεχθούν ποτέ εντολές από μια ξένη κυβέρνηση».

Στον αντίποδα, με ανοιχτή του επιστολή ο Γκουαϊδό κάλεσε σήμερα τους πολίτες να απευθυνθούν προς τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων να επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας.

Με σειρά tweets του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και επίδοξος ηγέτης της χώρας αναφέρθηκε ονομαστικά σε διοικητές του στρατού, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες τους, που φέρουν την ευθύνη περιοχών που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αεροπορική μεταφορά και χερσαία διεύλευση των περισσότερων από 200 τόνων τροφίμων και φαρμάκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αποθήκες στην συνοριακή πόλη της Κολομβίας Κούκουτα.

Η βοήθεια επίσης αναμένεται να εισέλθει στην Βενεζουέλα μέσω της Βραζιλίας και του Κουρασάο.

Η κυβέρνηση Μαδούρο συνέχισε μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική ενάντια στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοινώνοντας ότι θα οργανώσει μια συναυλία παράλληλα με εκείνη που έχει προαναγγείλει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Κούκουτα την Παρασκευή για να συγκεντρωθούν χρήματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα.Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.