• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προειδοποιήσεις για παγκόσμια οικονομική καταστροφή από τη Ρώμη αν επιχειρήσουν να κάνουν ότι έκαναν στην Ελλάδα

Προειδοποιήσεις για παγκόσμια οικονομική καταστροφή από τη Ρώμη αν επιχειρήσουν να κάνουν ότι έκαναν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

Η Ιταλία έθεσε ως στόχο ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έναντι της ΕΕ.
Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος υψηλότερο από το 130% του ΑΕΠ και οι φόβοι στις Βρυξέλλες είναι ότι μία μεγάλη αύξηση του ελλείμματος μπορεί να οδηγήσει το χρέος εκτός ελέγχου και σε μία αναδιάρθρωσή του με δραστικό “κούρεμα” των κατόχων ιταλικών ομολόγων.

Ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προειδοποίησε ότι «Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», επικρίνοντας τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα». Δήλωσε μάλιστα ότι το χάος που θα προκύψει θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Ο  Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας δήλωσε σχετικά ότι: «Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο.  πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε ότι «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία, πρόσθεσε, πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και επισήμανε ότι «έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».