Πρόδρομος Προδρόμου: «Μια συμφωνία μπορεί να προκύψει αν η Τουρκία αλλάξει στάση »

Εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει εκφραστεί η βούληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε χθες πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει στην ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς όχι μόνο να διαπραγματευτεί, αλλά να πάει μέχρι τέλους και να καταλήξει σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή της Τουρκίας, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και μέσα από μια διαδικασία που είναι ήδη συμφωνημένη και όχι σε ‘ολισθηρό έδαφος’ όπου τελευταία προσπαθεί να μας συμπαρασύρει η τουρκική πλευρά.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου «μια συμφωνία που μπορεί να προκύψει αν η Τουρκία αλλάξει στάση σε σχέση με την αδιαλλαξία που έδειξε στο Κραν Μοντανά και δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση, ανταποκρινόμενη στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Είμαστε έτοιμοι για ένα συμβιβασμό» τόνισε, «αλλά συμβιβασμό για λύση που θα μπορεί να είναι αποδεκτή από το λαό και, κυρίως, που θα είναι λειτουργική και διαρκώς βιώσιμη». Πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να έχει ένα πολίτευμα που δεν θα είναι καταδικασμένο σε συνεχείς εμπλοκές, όπου θα μας οδηγούσε η αξίωση να υπάρχει τουρκοκυπριακή θετική ψήφος, δηλαδή τελικά «βέτο», για οποιαδήποτε απόφαση.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας μιας ομοσπονδίας, διασφαλίζεται η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εξουσία, αλλά αυτό δεν μπορεί να μεταφράζεται σε υπερπρονόμια και πλήρη έλεγχο», ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνέχισε λέγοντας ότι είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο, λογικό και λειτουργικό συμβιβασμό, γιατί η Κύπρος μπορεί και πρέπει, μετά τη λύση να είναι, όπως χαρακτηριστικά το προσδιόρισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ένα «κανονικό κράτος», ένα κράτος χωρίς κηδεμονία ή και έλεγχο της Τουρκίας ως εγγυήτριας.

Ο κ. Προδρόμου συνέχισε λέγοντας ότι το 1974 μας έδειξε γιατί η συνταγή των «επεμβατικών δικαιωμάτων» είναι συνταγή ολέθρου και θανάτου, προσθέτοντας ότι είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία που θα κάνει την Κύπρο ένα ομόσπονδο, αλλά και πάλι κανονικό κράτος, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου που θα χαρακτηρίζεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους κανόνες της ΕΕ

Έκθεση και ψήφισμα για UNFICYP

Όπως έχει διαμηνυθεί από τη κα Λούτ, δεν πρόκειται να κάνει δηλώσεις κατά τη παραμονή της στη Κύπρο και μετά τις επαφές της θα υποβάλλει έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ. Η έκθεση της κας Λουτ, δεν θεωρείται άσχετη με το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί στις 26 Ιουλίου να εγκρίνει ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης η οποία λήγει την 31η Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό έχουν θέσει θέμα για τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ μεταξύ των οποίων και η UNFICYP, καθώς θεωρούν ότι αυτές θα πρέπει να συνδέονται με την προοπτική λύσης ενός προβλήματος. Αν η κα Λουτ στην έκθεση της δεν διαπιστώσει προοπτικές επιτυχούς συνέχισης των διαπραγματεύσεων για τη Κύπρο, ενδεχομένως να ασκηθούν πιέσεις μέσω της αλλαγής ρόλου ή συρρίκνωσης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Ο Τσαβούσογου στο ψευδοκράτος

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της κας Λουτ στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου θα ενημερωθεί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και θα συζητήσουν τη στάση της τουρκικής πλευράς

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουγείου εξωτερικών αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα αξιολογήσουν τα βήματα που μπορούν να γίνουν το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου θα αναχωρήσει αύριο.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu