«Πραξικοπηματία» χαρακτήρισε τον Χαφτάρ ο Ερντογάν – Η κοινή συνέντευξη τύπου με την Μέρκελ

Εντατικές διαπραγματεύσεις είχαν την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Μετά το τέλος των διμερών επαφών, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη τόνωσης της συνεργασίας Άγκυρας – Βερολίνου σε μία σειρά τομέων, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια και ο τουρισμός.


Κάλεσε δε, την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχει περισσότερη βοήθεια προς τους Σύριους, ενώ χαρακτήρισε τις Βρυξέλλες ως «ανθρωπιστικά υπεύθυνες» για τη συριακή και μεταναστευτική κρίση.

«Οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας θα πρέπει να ενισχυθούν και να εμβαθύνουν, για το καλό της περιοχής» συνέχισε ο Ερντογάν.
Ειδική μνεία έκανε και στη Λιβύη, διαμηνύοντας ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνος τους «αδελφούς Λίβυους» σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, αναφερθεί και στη συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη της GNA «δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση που απορρέει από το Ψήφισμα 2259 των Ηνωμένων Εθνών».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο των δύο μνημονίων με την GNA, η Τουρκία έχει αποστείλει «στρατιωτικούς συμβούλους» στην Τρίπολη, με στόχο την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να παράσχει βοήθεια για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στους Σύριους εκτοπισμένους της επαρχίας Ιντλίμπ.

Απαντώντας για το ζήτημα της Λιβύης, κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία.

Πρότεινε, επιπλέον, τη διεξαγωγή επαφών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και Γαλλία εντός του α’ τριμήνου του 2020, ενώ εξήρε τη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επίλυση των διαφορών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο»
​Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια του Τουρκό-Γερμανικού Πανεπιστημίου, όπου ο Ερντογάν – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στη συριακή κρίση:

«Δεν επηρεάστηκαν μόνο χώρες, όπως εμείς που γειτνιάζουν με τις διαμάχες στη Συρία τα τελευταία εννέα χρόνια – η Ευρώπη έχει επίσης επηρεαστεί» σημείωσε, με νόημα, παραπέμποντας στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, παρατήρησε ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.


Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ένα ενδεχόμενο χάος στη βορειο-αφρικανική χώρα θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

(Με πληροφορίες από Sputniknews – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί