Αναφορά στην ορολογία περί «Νέας Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων», που επί χρόνια πολλοί έβγαζαν…HOAX, έκανε πριν από λίγο (για πάνω από μία φορά) ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ του Valdai αναφέρθηκε στη θέση της Ρωσίας στον κόσμο, κάνοντας αναφορές στη Δύση και φυσικά στον πόλεμο που μαίνεται.
Σε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του, επεσήμανε ότι «η Ρωσία, αφότου ανέκαμψε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν σε θέση να συνεισφέρει τα μέγιστα στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και υπήρξε μια στιγμή στην ιστορία μας που η Ρωσική Ομοσπονδία “φλέρταρε” την ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αλλά ξεκαθαρίστηκε εκεί ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται στο ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα της Δύσης ήταν πάντα η αυτοπεποίθηση και η αλαζονική στάση απέναντι στους άλλους».
Και συνέχισε:
«Ο κόσμος είναι πολύ περίπλοκος και ποικιλόμορφος για ένα μονοπώλιο, ακόμα κι αν πίσω του κρύβεται η δύναμη της αποικιακής πολιτικής συσσωρευμένης επί αιώνες. Η ιστορία της Δύσης είναι, στην ουσία, ένα χρονικό ατέρμονης επέκτασης.
Η ουκρανική κρίση δεν είναι εδαφική σύγκρουση. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα από άποψη εδάφους στον κόσμο. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον από το να κατακτήσουμε κι άλλα εδάφη.
Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο: μιλάμε για τις αρχές στις οποίες θα στηριχθεί η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Και η διαρκής ειρήνη θα εδραιωθεί μόνο όταν όλοι αισθάνονται ασφαλείς.
Το διεθνές περιβάλλον σήμερα είναι σταθερό αλλά και επιθετικό.
Το παράδοξο είναι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αύριο. Για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα κάποιων εκλογών».
απεμπε-EPA-Sputnik pool photo









